Kansen om netcongestie te verminderen met warmtepompen worden nog gemist

29.03.2024

Het aantal warmtepompen in Nederland is snel aan het toenemen: naar verwachtingen staan er tegen 2030 al meer dan een miljoen stuks. Wanneer deze op de huidige manier blijven worden geïnstalleerd dan zal dit tot een nog grotere druk op het laagspanningsnet leiden.

Nederland gaat met goedgevulde gasvoorraad de lente in

28.03.2024

Nu het einde van het stookseizoen in zicht is, is de gasvoorraad in Nederland ruim voldoende, dat concludeert Hans van Cleef, hoofd Energy Research & Strategy bij Publieke Zaken, in de nieuwste Marktupdate Olie & Gas.

Weinig enthousiasme in de Tweede Kamer voor spoedwet van Jetten

28.03.2024

De spoedwet die demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten onlangs introduceerde, om de warmtenetten betaalbaar te houden, heeft nog geen meerderheid.

Kan slim verwarmen congestieproblematiek oplossen?

28.03.2024

Het energiesysteem is aan het veranderen en de consument verandert mee. Zo blijkt ook uit de opkomst van dynamische energiecontracten. Door deze contracten te combineren met een slim verwarmingssysteem wordt de warmte in huis duurzamer én goedkoper.

ChristenUnie dient voorstel in om warmtenetten goedkoper te maken

27.03.2024

Pieter Grinwis, Kamerlid van de ChristenUnie, dient een voorstel in om de tarieven van warmtenetten goedkoper te maken. Dat meldt de NOS. Het voorstel wordt vandaag besproken in een debat over de Energiewet.

Pensioenfondsen bereid om miljarden in energietransitie te steken

27.03.2024

De vijf grootste pensioenfondsen van Nederland, ABP, PFZW, PMT, BpfBouw en PME, willen gezamenlijk miljarden euro's investeren in de energietransitie. Dat hebben zij aan informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol geschreven, schrijft de NOS.

Inwoners van Houten praten mee over energietransitie in burgerberaad

27.03.2024

In 2040 wil de gemeente Houten energieneutraal zijn. Om dat te bereiken organiseerde zij een burgerberaad. Door drie dagen met elkaar en met experts in gesprek te gaan, kwam een groep van honderd inwoners tot een aantal adviezen over de energietransitie van hun gemeente.

Vattenfall trekt zich terug uit onderhandelingen over tarieven warmtenet in Amsterdam

26.03.2024

Het plan om Amsterdam in 2040 aardgasvrij te maken staat behoorlijk op de tocht, nu Vattenfall zich uit de onderhandelingen over de tarieven van het warmtenet heeft teruggetrokken, dat meldt AT5.

Duitsland lanceert plannen voor het ontmantelen van het gasnet

26.03.2024

De Duitse regering heeft de planning voor een geleidelijke ontmanteling van het gasdistributienetwerk op gang gebracht voor een soepele overgang naar klimaatneutrale verwarming.

Triple Solar wint Best Innovation Award met warmtebatterij

26.03.2024

Op Green Heating Solutions Amsterdam waren meer dan vijfhonderd innovaties te bewonderen. Maar er kon maar één product de Green Heating Innovation Award winnen.

Warmtenetten en woningcorporaties, waar gaat de ophef over en is die terecht?

26.03.2024

De laatste weken is er veel aandacht in de media voor de kosten van warmtenetten voor huurders. Die zouden tegen de afspraak in, hoger liggen dan bij een vergelijkbare situatie op aardgas.

Jetten voert maatregelen door om stadswarmte betaalbaar te houden

25.03.2024

Rob Jetten, demissionair minister voor Klimaat en Energie, gaat onder meer de gasbelasting bij vaste contracten van gebruikers van stadswarmte schrappen, dat meldt de NOS.

In hoeverre is de ventilatiewarmtepomp een volwaardig alternatief?

25.03.2024

Zoals de naam al doet vermoeden heeft de ventilatiewarmtepomp een dubbele functie: zowel ventileren als verwarmen. Hoewel het klinkt als twee vliegen in één klap wordt de warmtepomp nog mondjesmaat ingezet in Nederland.

Zwembad het Molenbad door boerenverstand volledig energieneutraal

22.03.2024

Op 12 februari 2024 bereikte het Molenbad in Wognum een mijlpaal door voor het eerst energieneutraal te worden. Deze prestatie is het resultaat van de inzet van Cees Besseling (74) en Olle Loos (72), twee gepensioneerde technici met een visie.

Is het vijfde generatie warmte- en koudenet in Heerlen het beste kindje van de klas?

21.03.2024

Het vijfde generatie warmte- en koudenet van Heerlen wordt door technocraten regelmatig gezien als voorbeeldproject. Wat maakt dit warmtenet zo bijzonder? En kan de techniek ook op andere plekken in Nederland worden toegepast? Ria Doedel is algemeen directeur bij Mijnwater, dat in Parkstad zorgt voor duurzame verwarming en verkoeling van woningen en bedrijven.

Aantal concrete collectieve warmte-initiatieven is afgenomen

20.03.2024

Het aantal collectieve warmteprojecten dat tenminste in een concrete onderzoeksfase zit is afgenomen tot 70 in 2023, dat blijkt uit de Lokale Energie Monitor 2023 van klimaatstichting HIER, met medewerking van Energie Samen.

Rijksoverheid lanceert nieuw Informatiepunt Leefomgeving F-gassen

19.03.2024

De rijksoverheid heeft een online informatiepunt gelanceerd over de nieuwe F-gassen verordeningen. Op het platform Informatiepunt Leefomgeving is de laatste wet en regelgeving te vinden over hoe om te gaan met F-gassen en ozonlaagafbrekende stoffen.

PBL: ‘ Wat zijn rechtvaardige en haalbare klimaatdoelen voor Nederland?’

19.03.2024

Op 19 maart heeft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) het rapport Wat zijn rechtvaardige en haalbare klimaatdoelen voor Nederland? gepubliceerd. Dit rapport onderzoekt diverse principes voor het verdelen van de wereldwijde CO2-reductie.

Installateurs leunen zwaarder op kennis fabrikant voor succesvolle inpassing warmtepompsystemen

19.03.2024

Fabrikanten van warmtepompen spelen een steeds essentiëlere rol bij het ondersteunen van installateurs door middel van advies, training, technische support en zelfs verkoop- en marketingondersteuning.

‘Waterstofketels kunnen een marktaandeel van meer dan 5 procent veroveren’

18.03.2024

Hoewel er veel scepsis bestaat rondom het gebruik van waterstof in de gebouwde omgeving, is men er bij Remeha van overtuigd dat waterstof hier wel degelijk een rol kan gaan spelen, vertelt product manager renewable gas Maurice Meulenbrugge.

Ook voor warmtepompen is de Global Recycling Day zeer Relevant

18.03.2024

18 maart is Global Recycling Day. Het initiatief ontstond in 2018 om belangrijke initiatieven in het recyclen te erkennen en het belang van recycling te benadrukken.

12311»  van 101
Nieuws
Open zoekhulp