G7 houdt vast aan (vloeibaar) aardgas als tussenoplossing

23.05.2023 Jan de Wit

G7 houdt vast aan (vloeibaar) aardgas als tussenoplossing

De G7-leiders hebben in hun slotverklaring gesteld dat zij willen vasthouden aan aardgas als transitiebrandstof richting een klimaatneutrale toekomst, dat meldt EURACTIV. Na de Russische invasie in Oekraïne gingen er stemmen op om niet alleen afstand te nemen van Russisch aardgas, maar om aardgas ook niet langer als tussenoplossing te blijven te gebruiken. Dat blijkt de G7 echter een stap te ver gaan.

In Hiroshima vond afgelopen weekend de G7-top plaats. De G7 bestaat uit de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en Canada, maar wordt standaard aangevuld met de Europese Unie. Namens de EU waren Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel aanwezig. Daarnaast waren landen als India, Brazilië, Indonesië, Zuid-Korea, Australië en Vietnam dit keer ook uitgenodigd.

Een van de gespreksonderwerpen was de rol van aardgas als transitiebrandstof. In het afbouwen van fossiele energie is aardgas namelijk aangemerkt als transitiebrandstof zodat olie en met name steenkool eerst kunnen worden uitgefaseerd. Sinds de oorlog in Oekraïne staat deze rol ter discussie.

Hoewel de leden van de G7 versneld afscheid willen nemen van Russisch aardgas, er wordt nog altijd Russisch liquid natural gas (LNG) ingekocht door Europese lidstaten, willen zij vloeibaar aardgas behouden als transitiebrandstof. Vooral Qatar en de VS zijn hiervan belangrijke leveranciers voor Europa.

"We benadrukken de belangrijke rol die grotere leveringen van LNG kunnen spelen, en erkennen dat investeringen in de sector passend kunnen zijn als reactie op de huidige crisis en om mogelijke tekorten op de gasmarkt aan te pakken die worden veroorzaakt door de crisis", aldus het slotcommuniqué van de G7.

G7 wil kritieke mineralen beter veiligstellen
Daarnaast hebben de ministers van Klimaat, Energie en Milieu van de G7 in aanloop naar de top een vijfpuntenplan getekend voor het veiligstellen van kritieke mineralen. Daarbij hebben zij het Internationaal Energieagentschap (IEA) gevraagd om hierop toe te zien en zich in te spannen voor een veilige en duurzame aanvoer van de mineralen die cruciaal zijn voor de energietransitie.

Lees ook: G7 vraagt Internationaal Energieagentschap om toezicht op kritieke mineralen te gaan houden

Het IEA zal ook vraag en aanbod gaan monitoren. “Effectief beheer van kritieke mineralen is essentieel om ervoor te zorgen dat energie- en klimaatdoelstellingen worden omgezet in tastbare actie”, aldus IEA-directeur Fatih Birol.

De belangrijkste aanbevelingen die het IEA vorig jaar deed in The Role of Critical Minerals in Clean Energy Transitions voor het verantwoord veiligstellen van kritieke mineralen zijn nu bijna één-op-één overgenomen door de G7-ministers in hun vijfpuntenplan. “Van een gouden tijdperk van gas naar een diamantentijdperk voor kritieke mineralen”, concludeerde IEA-adviseur Alessandro Blasi toen al.