Gasnet moet stroom gaan leveren

01.07.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Gasnet moet stroom gaan leveren

Het kabinet wil dat Gasunie het gasleidingennetwerk ombouwt tot een netwerk voor waterstof. In eerste instantie moet met name de zware industrie middels deze weg gaan verduurzamen.  

Deze uitspraak deed staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat aan in reactie op het rapport HyWay27. In dat rapport werd geconcludeerd dat het haalbaar, veilig en kostenefficiënt is om bestaande gasleidingen te hergebruiken voor waterstof. Gasleidingen worden op termijn overbodig, nu Nederland langzaamaan van het aardgas afstapt en overschakeld op duurzame verwarmingsalternatieven.

Ecomische groei en banen
CO2-vrije waterstof kan een sleutelrol spelen bij de energietransitie. Rijksoverheid is van mening dat waterstof kan bijdragen aan het halen van klimaatdoelstellingen en kansen biedt voor economische groei. Om die kansen te benutten is het aan het kabinet om een belangrijke vervolgstap te nemen: het ontwikkelen van een uitrolplan voor een transportnet voor waterstof.

De staatssecretaris zegt dat deze stap nodig is om de industrie in Nederland in stand te kunnen houden en tegelijkertijd de klimaatdoelen te kunnen behalen. De overstap is tevens gunstig voor de werkgelegenheid in grote industriële ondernemingen.

Nu beginnen
Het kabinet haakt Gasunie aan omdat de leidingbeheerder veel kennis en ervaring heeft waardoor het de ombouw van het bestaande net aankan. Momenteel is een klein aandeel van waterstof in Nederland groen geproduceerd. Yesilgöz: "Maar we moeten nu vast beginnen met het ombouwen van het leidingennetwerk. Op termijn moeten er meer windmolenparken op zee komen om groene waterstof te kunnen maken."

gasleidingleidingengasnetgroen waterstofGasuniekabinetHyWay27klimaatdoelenhergebruik

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Dag van de Warmtepomp

8 juni 2023
13:00 - 19:00

Opleidingscentrum GO°

Lees verder

Webinar: Uitvoeringsgereed voor het NIP

8 juni 2023
16 uur
nvt

Regionaal Energieloket

Lees verder

Event: Samenwerkdag Rechtvaardige energietransitie

20 juni 2023
12:30 - 17:30
Basecamp

Stroomversnelling

Lees verder

Event: Hybride Verwarmd

21 juni 2023
TivoliVredenburg Utrecht

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de duurzame warmtesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu