Gasprijs terug naar niveau voor inval Oekraïne

25.05.2022 Kenneth Nwosu

Gasprijs terug naar niveau voor inval Oekraïne

De prijs voor aardgas is terug naar niveaus vergelijkbaar met voor de Russische inval in Oekraïne. Van een 'normale' gasprijs is echter nog geen sprake. Zo blijkt uit verslag van Business AM.

De prijs voor aardgas was reeds hoog voor de inval. De koers voor de Nederlandse TTF-Future stond op 88,90 euro per megawattuur, één dag voor de inval. Kijken we naar dezelfde futures een jaar eerder dan zien we een prijs rond de 19 euro per megawattuur. De prijs van aardgas was dus voor de oorlog al meer dan verviervoudigd. Na de inval steeg deze verder naar de prijs van 210 euro op zijn hoogtepunt. Afgelopen vrijdag bereikte deze een koers van 87,90 euro, om maandag verder te zakken naar 83,50 euro. 

Tijdens de oorlog was sprake van een versnelde piek in een reeds stijgende lijn van prijzen

Vloeibaar gemaakt gas
De dreiging van de Russische hand die belangrijkste gaskraan na believen uit en aan kan draaien, is niet alleen bij woorden gebleven. Richting de winter bestond er dan ook de vrees van Europese gasvoorraden die niet tijdig gevuld konden worden. 

De huidige infrastructuur met gasleidingen vanuit Rusland heeft zijn kwetsbaarheden getoond. Op korte termijn konden onderbrekingen van de toevoer, zoals eerder deze maand, worden opgevangen met onder andere Brits en Noors gas.

Als alternatief voor gas van Europese komaf wordt nu geprofiteerd van eerdere investeringen in het vervoer van vloeibaar gemaakt gas (LNG). Gekoeld tot -162 graden Celsius en vloeibaar gemaakt waarmee het volume voldoende is afgenomen voor transport per schip. Schepen die meestal in de VS, het Midden-Oosten of Australië gevuld worden. Rotterdam is een populaire eindbestemming voor deze schepen dankzij de hoge prijzen in Europa. Een enkel schip gevuld met LNG kan honderdduizend woningen een jaar lang verwarmen. 

Dure oplossing
De angst voor niet gevulde gasvoorraden richting de winter lijkt afgewend, althans in de ogen van de handelaars.

De hoge aardgas prijzen hebben ook gezorgd voor versnelde stappen richting een kleinere afhankelijkheid van aardgas in het algemeen. Business cases voor alternatieven zijn steeds aantrekkelijker geworden nu deze worden afgezet tegenover de hoge gasprijs. 

Waar nu hetzelfde dure gas, maar van andere bodem gebruikt wordt, zullen deze duurzame alternatieven in de toekomst een grotere bijdrage moeten leveren.