Gasunie adviseert Groningenveld langer op de waakvlam te houden

01.02.2023 Jan de Wit

Gasunie adviseert Groningenveld langer op de waakvlam te houden

Hans Vijlbrief, staatssecretaris van Mijnbouw, heeft het advies van Gasunie met de Tweede Kamer gedeeld. Hoewel Gasunie aan de technische randvoorwaarden voor sluiting van het Groningenveld heeft voldaan, adviseert het de regering om het veld en elf productielocaties langer op de waakvlam te houden en eigenlijk helemaal geen productielocaties te sluiten per 1 april dit jaar. Het overheidsbedrijf wijst daarbij op de krapte van de gasmarkt en de onzekerheid die de oorlog in Oekraïne brengt.

Hoewel Gasunie de aanvoer van gas heeft kunnen vergroten door het bouwen van LNG-terminals en er sprake is van een lagere gasvraag, adviseert het bedrijf om het Groningenveld langer op de waakvlam te houden. Toch ziet het bedrijf onzekerheden in het gasaanbod voor de volgende winter. De oorlog in Oekraïne zorgt namelijk voor fysieke tekorten én angst op de gasmarkten.

Vijlbrief wil echter oog voor de Groningers houden en het Groningenveld echt alleen als een laatste redmiddel inzetten. “Alles wat in mijn macht ligt om het Groningenveld te sluiten is bij aanvang van volgend gasjaar gerealiseerd. Dat is goed nieuws, want gaswinning in Groningen is gevaarlijk”, aldus de staatssecretaris.

“Tegelijkertijd is momenteel de toevoer van voldoende hoogcalorisch gas niet zeker. De inzet van het kabinet is en blijft om het Groningenveld in 2023 of uiterlijk in 2024 definitief te sluiten.” Hij wil het advies van Gasunie voor nu daarom alleen meenemen in het definitieve besluit dat hij in april zal nemen.