Gaswinning Groningen leverde 428 miljard euro op

06.09.2022 Nina Groot

Gaswinning Groningen leverde 428 miljard euro op

Bijna zestig jaar nadat de gaswinning in Groningen begon, is eindelijk duidelijk hoeveel geld er is verdiend aan gas er is geproduceerd. In totaal werd er, gecorrigeerd voor inflatie, 428 miljard euro winst gemaakt. Hiervan werd 363,7 miljard euro ontvangen via overdrachten en winsten uit staatseigendommen. Dat blijkt uit berekeningen van aandeelhouder Shell, ingezien door Het Financieele Dagblad.

De Nederlandse veldbeheerder Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), ontving de resterende 64,7 miljard dollar en keerde het uit als dividend aan aandeelhouders Shell en ExxonMobil. In een reactie bevestigt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de verdeling van de winst tussen de staat en de energiebedrijven.

Shell maakte de berekeningen in het kader van de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen. Het bedrijf baseert zich op de jaarrekeningen van de Maatschap Groningen en belastingaangiften van de NAM. Hoeveel winst Groninger gas heeft gemaakt, bleef tot nu toe altijd geheim.

Jaarrekeningen van de Maatschap Groningen, opgericht in 1963 en waarvan de staat samen met NAM-aandeelhouders Shell en ExxonMobil het Groningenveld exploiteert, worden nog steeds strikt geheim gehouden.