General Motors krijgt geothermisch lithium

08.07.2021 Joyce Beuken

General Motors krijgt geothermisch lithium

Controlled Thermal Resources Limited (CTR) is een strategische en commerciële samenwerking aangegaan met General Motors (GM) om de fabrikant te voorzien van duurzaam geproduceerd lithium uit de geothermische bron Hell's Kitchen Lithium and Power Development, gelegen in Imperial, Californië, dat meldt ThinkGeoEnergy.

GM kondigde vandaag aan dat een aanzienlijk deel van GM's toekomstige lithiumhydroxide en -carbonaat voor accu's afkomstig zou kunnen zijn van CTR's Hell's Kitchen, waardoor GM betaalbaardere elektrische voertuigen met betere prestatievermogens kan maken met behulp van binnenlandse lithiummaterialen met een verantwoorde herkomst.

Geothermische bron
CTR's Hell's Kitchen Lithium en Energie project ligt in het hart van de grootste geothermische bron ter wereld. Het Salton Sea Geothermal Field in Imperial Valley is een belangrijke geothermische energie- en lithiumcarbonaatbron vol mineralen. Door gebruik te maken van bewezen directe lithium extractie technologie, kan deze immense lithium bron nu volledig worden gerealiseerd.

CTR verwacht in 2024 te kunnen beginnen met de levering van lithium uit de eerste fase van het project. "Wij zijn zeer verheugd om deze strategische relatie met GM aan te gaan," zegt Rod Colwell, CEO van CTR. "GM is pro-actief en denkt vooruit door een lithium toeleveringsketen veilig te stellen, terwijl het ook kijkt hoe de milieueffecten geminimaliseerd kunnen worden."

Verwerking in eigen land
De lithiumbron van CTR in de Salton Sea in Californië is een van de grootste bekende lithiumcarbonaatbronnen in Noord-Amerika. De integratie van directe lithiumwinning met hernieuwbare geothermische energie biedt de hoogste duurzaamheidscertificaten die momenteel beschikbaar zijn.

Aanzienlijke voorraad
Het lithiumextractieproces van CTR maakt gebruik van hernieuwbare energie en stoom – dit verkort de tijd om batterij-waardige lithium producten te produceren aanzienlijk. Bovendien is een overzees verwerkingsproces niet meer noodzakelijk. De activiteiten van CTR zullen daardoor een minimale koolstofvoetafdruk hebben. Het lithiumcarbonaat wordt na extractie van het lithium teruggebracht naar het geothermische reservoir diep in de aarde.

"De wereldwijde toename van het gebruik van elektrische voertuigen heeft duidelijk gemaakt dat er in de Verenigde Staten een sterke en veilige toeleveringsketen voor batterijen moet worden ontwikkeld", aldus Rod. "CTR is volledig toegewijd aan het ontwikkelen van een aanzienlijke lithiumvoorraad en we kijken uit naar de samenwerking met GM terwijl we deze inspanningen blijven versnellen."