Het kabinet schaalt het gebruik van kolengestookte energiecentrales op

21.06.2022 Nina Groot

Het kabinet schaalt het gebruik van kolengestookte energiecentrales op

In de komende maanden zal het kabinet het gebruik van de kolengestookte energiecentrales gaan opschalen. Volgens Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, heeft de regering dit besloten te doen om huishoudens deze winter warm te houden. Doordat de centrales intensiever worden ingezet zal er minder aardgas nodig zijn, zo meldt de NOS.

Terwijl Poetin doorgaat met de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne zet hij gas steeds meer in als machtsmiddel. Het risico op gastekorten in Europa neemt toe als Poetin de gaskraan steeds verder terugdraait. Tegelijkertijd doet het kabinet een dringende oproep aan de industrie en huishoudens om zoveel mogelijk gas te besparen. Zo krijgen grote gasverbruikers te maken met een tijdelijke gasbesparingsregeling.

Gasboring
Boren naar gas in de provincie Groningen is volgens het kabinet nog niet nodig. Tijdens de persconferentie herhaalde staatssecretaris van Mijnbouw, Hans Vijlbrief, dat de kraan in Groningen alleen extra zal openen als de veiligheid van het land in gevaar is.

Noodmaatregelen
De Duitse regering heeft al een reeks noodmaatregelen genomen om ervoor te zorgen dat gasvoorraden deze winter voldoende zullen zijn. Duitsland importeert een derde van zijn gas uit Rusland, dat problemen verwacht nu Gazprom, het Russische gasbedrijf, in mei aangaf dat het een aanzienlijk deel van de Europese gastoevoer zal afsluiten.

Voorzorgsmaatregelen
Nederland is minder afhankelijk van Russisch gas dan Duitsland, maar het wil toch vooraf voorzorgsmaatregelen nemen om de gasvoorziening voor de winter te waarborgen. Maar er is een probleem dat hierbij komt kijken. Zo kunnen de drie Nederlandse kolengestookte energiecentrales niet zomaar opgeschaald worden. Om de CO2-uitstoot te verminderen, kunnen Nederlandse kolencentrales volgens de wet slechts op 35 procent van hun capaciteit werken. Dit is iets dat het kabinet nu wil veranderen. De maatregel duurt vooralsnog tot 2024.

Hoewel deze maatregel een tijdelijke verhoging van de Nederlandse CO2-uitstoot betekent, zal het op de lange termijn geen extra CO2-uitstoot opleveren. Elektriciteitsproductie en de industrie vallen allebei onder het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS). Het EU ETS begrenst de hoeveelheid emissierechten waardoor een toegenomen gebruik van emissierechten nu, automatisch betekent dat er in de toekomst een kleinere hoeveelheid emissierechten beschikbaar zal zijn.