Hoe een succesvolle businesscase van warmteopslag uitblijft

04.05.2022 Joyce Beuken

Hoe een succesvolle businesscase van warmteopslag uitblijft
TNO

Zowel de zuider- als de oosterburen haalden het al in huis: energieopslag. Nederland blijft nog achter, onder meer door de salderingsregeling, maar ook omdat Nederlanders het niet zien zitten door het prijskaartje, het gebrek aan ruimte in huis, en het feit dat we het niet hard nodig hebben dankzij het betrouwbare stroomnet in ons land. Maar wat veelal vergeten wordt, is dat energieopslag meer is dan stroomopslag. Warmteopslag zou net zo goed in geldbesparing kunnen voorzien, mits slim ingezet. Maar zijn wij in Nederland wel klaar voor warmteopslag?

Dit artikel maakt onderdeel uit van een driedelige serie. Het volledige artikel is nu al te lezen in de beurscatalogus.

Practice what you preach, bewijst Ruud Cuypers, senior scientist bij TNO. In zijn werk houdt hij zich bezig met onderzoek naar warmteopslagsystemen, maar hij geniet zelf thuis ook van warmteopslag, in de vorm van een buffervat met water. Hij heeft een nieuwbouwwoning met een bodemwarmtepomp.

“Daar zit een vat van 200 liter bij. Met mijn gezin van vijf hebben we dit vat pas twee keer helemaal opgemaakt.” Het systeem kent echter wel een cyclus die uiterlijk 24 uur duurt. “We laden ons buffervat op met de warmtepomp. Dit gebeurt bij ons ’s nachts, omdat de prijs van stroom dan lager is. Overdag wordt er ontladen.”

Netto neutraal
Hij vervolgt. “Ik heb achttien zonnepanelen. Op papier is mijn huis dan ook netto energieneutraal. Maar ik moet met name in de winter stroom kopen omdat mijn panelen dan niet altijd genoeg opbrengen.” En dat is waar we in Nederland nog een wereld te winnen hebben, aldus Cuypers.

“Om een duurzaam energiesysteem te kunnen realiseren zijn naar mijn mening eenvoudige, robuuste, betaalbare en compacte warmtebatterijen nodig voor in woningen. Hiermee kan het bestaande energiesysteem potentieel veel efficiënter worden gebruikt, en uiteindelijk levert dat door grootschalig gebruik vanzelf ook economische voordelen op, voor zowel de netbeheerder, de energiemaatschappij en natuurlijk de eindgebruiker.”

De piekbelasting moet omlaag
Volgens Cuypers is er op het moment onvoldoende businesscase voor energieopslag in de vorm van warmte. “Stroom is te goedkoop. Doordat er nog tegen een vergoeding teruggeleverd kan worden, fungeert het net als batterij.”

Decentrale opslag kan wel een rol spelen bij peakshaving, ofwel het verlagen van de piekbelasting door tactisch om te gaan met energie. Volgens Cuypers is het belangrijk om mee te nemen dat de gebruiker op de juiste manier beloond wordt.

“De eindgebruiker koopt de batterij, dat kan een bewoner of een woningcorporatie zijn. Maar ook netbeheerders hebben er mogelijk baat bij. Het bespaart hen kosten voor verzwaring van het net”, legt Cuypers uit.

In het volgende deel wordt dieper ingegaan op de huidige stand van zaken op het gebied van warmteopslag. Wil je nu al lezen waar we nu staan volgens de experts? Lees het volledige artikel in de beurscatalogus.