HVC Alkmaar op termijn over op aardwarmte?

21.04.2021 Simone Tresoor

HVC Alkmaar op termijn over op aardwarmte?

De Huisvuilcentrale (HVC) Alkmaar heeft haar plannen al klaar als de Tweede Kamer de subsidie op verbranding van biomassa stop wil zetten. Het warmtenet in de regio Alkmaar, dat verwarmd wordt met de warmte uit verbranding uit de ovens, zal niet in gevaar komen, meldt Alkmaar Centraal.

De Alkmaarse biomassacentrale gebruikt overigens geen bomen uit het buitenland, maar verbrandt alleen afvalhout en korrels gedroogd slib. Aangezien de Tweede Kamer heeft aangegeven de subsidie op verbranding van biomassa stop te willen zetten heeft de verbrandingscentrale er al op geanticipeerd dat de huidige subsidie niet zal worden verlengd. De installaties zijn al afgeschreven gedurende de huidige subsidieperiode.

Aardwarmte of vorm van biovergassing
Er wordt al vooruit gekeken naar andere vormen van warmtewinning. De HVC denkt dat aardwarmte een mogelijkheid is voor het warmtenet, dat zich steeds verder in de regio uitspreidt. Maar er wordt  momenteel ook geëxperimenteerd met andere vormen van biovergassing.

Subsidie stopt
Een meerderheid van de Tweede Kamer wilde al in 2016 per direct stoppen met subsidie op  biomassaverbranding. Dat gebeurde niet direct, maar in 2019 besloot ook de Eerste Kamer te willen stoppen. Dat veranderde in 'zo snel mogelijk' omdat duidelijk werd dat afschaffing het halen van de klimaatdoelen onmogelijk zou maken. Het Planbureau voor de Leefomgeving berekende dat voor de haalbaarheid nog tot 2030 subsidie nodig is.