Hybride warmtepomp bespaart jaarlijks duizend euro op energierekening
21.06.2023 Brendan Hadden

Een grootschalig demonstratieproject toont aan dat de hybride warmtepomp gemiddeld ongeveer duizend euro op de energierekening bespaart, meldt het AD. Het onderzoek werd in opdracht van de overheid uitgevoerd, in samenwerking met verschillende partners. De resultaten worden vandaag gepresenteerd op het congres ‘Hybride in de warmtetransitie’ in Utrecht.
200 hybride warmtepompen werden een jaar lang gemonitord om hun energieprestaties te meten. De gemiddelde besparing van de huishoudens op financieel gebied lag rond de duizend euro, en qua gasverbruik rond de 75 procent. Een belangrijke kanttekening is natuurlijk wel de energiecrisis naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne, en het bezuinigen dat huishoudens als gevolg daarvan sowieso deden.
In totaal werden de energieprestaties van de huishoudens drie winters bijgehouden: twee voorafgaande aan het installeren van de warmtepomp en één daarna. Het gemiddelde gasverbruik daalde hierbij volgens het AD van 1850 kubieke meter naar 475, terwijl er 2360 kilowattuur meer elektriciteit werd verbruikt. Ook het komende jaar worden de metingen nog doorgezet.
Elk type woning bespaart
Rick Bruins, van Remeha en de Nederlandse Verwarmingsindustrie, is om één aspect in het bijzonder blij: “En wat vooral belangrijk is: in ieder type woning uit ieder bouwjaar is een besparing mogelijk, blijkt uit de test.’’
Wel waren er grote verschillen tussen hoeveel woningen bespaarden. Sommigen bespaarden 90 procent op gas, terwijl anderen slechts 40 procent wisten te besparen. Volgens de onderzoekers kan dit te maken hebben met de manier waarop ze ingesteld waren, en zou de gemiddelde besparing dus nog hoger kunnen liggen. De woningen in de praktijktest waren gemiddeld 45 jaar oud.
Bruins: “De metingen zijn gedaan bij een dwarsdoorsnede van de Nederlandse huizen. Alleen de appartementen hebben niet meegedaan.”
Reactie Techniek Nederland
Techniek Nederland, een van de organisaties die deelnam aan het onderzoek, liet in een reactie aan Warmte365 weten blij te zijn met de resultaten. Voorzitter Doekle Terpstra: "De uitkomsten van het demonstratieproject laten zien dat hybride warmtepompen onmisbaar zijn in de energietransitie. Ik verwacht dan ook dat de groei van hybride warmtepompen de komende jaren net zo hard zal gaan als we de afgelopen jaren hebben gezien bij zonnepanelen."
De uitkomsten onderstrepen volgens Terpstra nog eens dat dat minister De Jonge van Binnenlandse Zaken terecht heeft gekozen voor normering van cv-installaties vanaf 2026. "Hybride warmtepompen worden de standaard voor het verwarmen van woningen. Dat gaat veel klimaatwinst opleveren."
Techniek Nederland geeft verder aan volop te blijven inzetten op het opleiden van voldoende monteurs voor het plaatsen van hybride warmtepompen. Hierbij gaat het zowel om monteurs die nu alleen cv-ketels plaatsen, als zij-instromers en schoolverlaters. Verder willen ze in elke regio een opleidingslocatie voor hybride warmtepompen.