IEA: ‘Mogelijk tekort van 30 miljard kubieke meter gas in 2023’

14.12.2022 Anne Agterbos

IEA: ‘Mogelijk tekort van 30 miljard kubieke meter gas in 2023’

In december 2022 presenteerde het Internationaal Energieagentschap (IEA) het rapport How to Avoid Gas Shortages in the European Union in 2023. Hierin presenteren ze praktische stappen die Europa kan ondernemen om minder afhankelijk te worden van Russisch gas in het komende jaar. Rusland levert momenteel veel minder gas aan Europa dan afgesproken, waardoor er een blijvend risico op gastekorten in Europa is.

Sinds Rusland de gaskraan dichtdraaide in mei 2022 heeft Europa al veel stappen gezet om de afhankelijkheid van het Russische gas terug te dringen. Maar volgens IEA-directeur Faith Birol is Europa nog niet “uit de gevarenzone”.  Er is een kans dat de toevoer van Russisch gas verder afneemt. Daarnaast is er een kans dat het deze winter kouder gaat worden, waardoor energietekorten mogelijk kunnen stijgen.

Zonne-energie als oplossing
Op het gebied van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie valt er veel winst te behalen. Het IEA ziet hier ook kans om over te stappen op meer duurzame energiebronnen zoals wind en zonne-energie.  Het IEA geeft aan dat ze het verwachte gebruik van zonne-energie in 2023 willen verdubbelen.

Om deze doelstelling te behalen adviseert het IEA om het proces voor het uitgeven van vergunningen voor hernieuwbare energie te versnellen door de procedure te simplificeren. Daarnaast raadt het rapport aan financiële steun te bieden aan consumenten zodat ze beschermd worden tegen hoge energie prijzen. Bovendien adviseert het IEA om de ontwikkeling van de netcapaciteit vooruit te plannen zodat er voldoende ruimte is om de hernieuwbare energie op een effectieve manier te leveren.  

De opties om extra gas te importeren zijn volgens het rapport beperkt. Het IEA ziet wel mogelijkheden in het opschalen van de productie van lage uitstoot biogassen. De plannen in het rapport bieden een handvat om prijspieken te vermijden, op een manier die in lijn is met de klimaatplannen van de Europese Unie.