Infographic: Wat zijn warmtenetten?

19.11.2021 Joyce Beuken

Infographic: Wat zijn warmtenetten?
Dutch New Energy Research / Stichting Warmtenetwerk

Ze worden in nieuwbouwwijken en bij grote renovatieprojecten graag aangehaald als de collectieve oplossing voor aardgasvrije woningen. Maar wat zijn warmtenetten nu precies? Dutch New Energy Research en Stichting Warmtenetwerk ontwikkelden een overzichtelijke infographic over de innovatie.

Een warmtenet is een netwerk van met elkaar verbonden leidingen, bijbehorende installaties en overige hulpmiddelen ten behoeve van het transport van warmte en koude dat wordt gebruikt om meerdere woningen en gebouwen te verwarmen en te koelen.

Warmteoverdracht en warmtepompen
Bij kleine warmtenetten fungeert het warmteoverdrachtstation ook als onderstation en zijn er dus geen aparte onderstations nodig. Indien de brontemperatuur te laag is, kan deze opgewaardeerd  worden met een collectieve warmtepomp in het warmteoverdrachtstation of individuele warmtepompen op individueel afnemer- of blokniveau.

Stichting Warmtenetwerk is het platform voor spelers die zich inzetten voor de duurzame warmtetransitie. Het platform verbindt belanghebbenden en stimuleren kennisdeling om de energietransitie te bevorderen. 

De infographic is afkomstig uit het Warmtenet Trendrapport 2021. Het Warmtenet Trendrapport biedt een uniek overzicht van de actuele ontwikkelingen in de Nederlandse warmtebranche. Het rapport is hier te downloaden.