Verwarmen met de Europese infrarood panelen van Redwell

11.07.2022 Kenneth Nwosu

Verwarmen met de Europese infrarood panelen van Redwell

In dit tweede deel van het interview met Joris Santini wordt ingegaan op de Europese productie van het assortiment van Redwell.

Naast in te gaan op enkele bijzondere eigenschappen van infrarood verwarmen, werd ook het omstuimige afgelopen jaar besproken en de wijze waarop Redwell hierop heeft gereageerd.  

Over welke type product in jullie assortiment worden de meeste vragen gesteld?
"Dat is heel divers. Juist de breedte van het assortiment kan een trigger zijn om ons op te zoeken. De vaste panelen, in welke vorm dan ook, lopen heel goed. Maar ook de verplaatsbare elementen omdat je dan lokaal bepaalde ruimtes kunt verwarmen. Er is niet een enkel product dat er met kop en schouder uitsteekt.”

Is infrarood sexier dan een warmtepomp?
”Jazeker. Als je een gemiddeld verkoopgesprek neemt over een warmtepomp dan gaat dat over terugverdientijd. Punt. Want het gaat om een enorme investering. Dan is alleen de vraag relevant binnen welke tijd je dat terugverdient. Je hebt nog steeds dezelfde warmte."

En nog steeds een tank met water?
”Ja, mensen zullen niet op zolder gaan zitten om naar hun warmtepomp te kijken omdat die zo mooi is. Bij ons product gaat het vaak maar kort over de techniek. Natuurlijk zijn er de vragen over de werking, maar wanneer dat is uitgelegd vraagt de klant zich alleen nog af wat hij of zij mooi vindt. Dat ligt denk ik ook aan onze benadering en de uitstraling dat we goed kunnen inschatten aan welke capaciteit de klant behoefte heeft."

"We verkopen geen besparing maar een product dat kan besparen." Maar hoe zit het met de terugverdientijd?
"Natuurlijk krijgen wij soms ook vragen over een terugverdientijd.  Een terugverdientijd is echter lastig te communiceren. Er zit immers altijd een persoon achter de knoppen. Je kunt wel de meest gunstige scenario’s schetsen, maar niemand weet hoe de casus er over tien jaar uitziet. Bij warmtepompen kunnen reparaties voor niet ingecalculeerde risico’s zorgen. Bij ons kan er eigenlijk niet zoveel kapot gaan.

Bij ons is de consument de onzekere parameter. Onze producten kunnen gericht bepaalde ruimtes verwarmen, maar als je daar niet zorgvuldig mee omgaat dan krijg je ook een andere energieprestatie. Daarom zeggen wij altijd: ’We verkopen geen besparing maar een product dat kan besparen.”

Het is een veelbewogen jaar geweest. De vraag naar duurzame alternatieven voor aardgas is explosief gestegen. Het aanbod volgt in veel gevallen in minder snel tempo. Over warmtepompen werden al kort de lange levertijden genoemd. Wat betekenen de veranderingen in de markt voor Redwell?
"Een voordeel is de flexibiliteit die infrarood verwarming biedt. In veel gevallen kan de klant zelf de panelen plaatsen. Als het om een hele woning gaat dan wordt dat wel vaak aan ons overgelaten. En dan hebben ook wij te maken met het knelpunt van de personeelstekorten. Omdat ons product technisch niet heel complex is, zijn de levertijden bij ons heel kort. We hebben in de hele corona-periode voor het grootste deel van het assortiment uit voorraad kunnen leveren. We hebben wel te maken gehad met aluminium schaarste waardoor er kort een knelpunt was in de verplaatsbare elementen. 

Het is een Europees product, de toeleveranciers van Redwell zitten in Europa. Daarom hebben wij door kunnen leveren en dat doen we nog steeds. We hebben in Nederland een forse voorraad en ook de fabriek kan het grootste gedeelte uit voorraad leveren. Bij ons hoeven klanten dus niet lang te wachten totdat er een oplossing voor handen is.”

Productie in China is voor veel bedrijven een manier om op kosten te besparen, maar levert momenteel vertragingen op. Mede door drukte in de Chinese havens. Nu ben je als bedrijf (extra) blij met Europese productie. Wat was de afweging om in Europa te produceren?
”Kwaliteit en duurzaamheid. Veel bedrijven zeggen duurzaam te willen werken en een duurzaam product te leveren. Als je onderdelen gebruikt waarvan je niet kunt achterhalen hoe duurzaam het productieproces was dan kan je daar geen uitspraken over doen. Je kunt dan hier een heel ‘duurzaam’ product aanbieden terwijl alle mogelijke vervuiling al aan de andere kant van de wereld optrad. Met productie in Europa volgens Europese richtlijnen en kwaliteitseisen kunnen we duurzaamheid in het hele proces verzekeren."

Over welke innovatie in infrarood word je het meest enthousiast?
”Voor Redwell zit de innovatie vooral in de vormgeving. Vernieuwing waardoor je nog makkelijker of stijlvoller kunt verwarmen. De techniek zelf is al heel volwassen. Ik mag natuurlijk niets verklappen, maar ik word het meest enthousiast over nieuwe vormen en toepassingen binnen Redwell waardoor we onze systemen nog breder kunnen inzetten.

Dit paneel met een mooie afbeeding van een vrouw is ook verwarming."