IRENA: 'Geothermiemarkt vraagt om samenwerking en bewustwording'

30.05.2023 Anne Agterbos

IRENA:
©Geothermie Nederland

IRENA’s Global Geothermal Alliance (GGA) is recent bijeen gekomen in Abu Dhabi om de potentie van geothermisch verwarmen te bespreken. Tijdens de bijeenkomst werden de belangrijkste punten uit het recente rapport Global Geothermal Market and Technology Assesment besproken.

De vraag naar duurzaam verwarmen neemt wereldwijd toe. Tussen 2015 en 2021 nam de vraag naar elektrisch verwarmen met 5 procent toe. De vraag naar geothermisch koelen en verwarmen nam in dezelfde periode toe met 9 procent.

Lees ook: Internationale groei geothermie blijft achter bij zijn eigen potentie

Volgens de GGA is een groot deel van de potentie van geothermische energie nog altijd onbenut. Landen kunnen moeilijk investeerders vinden voor geothermische ontwikkeling. Volgens de GGA komt dat door het verhoogde financiële risico in het vroege ontwikkelingsstadium. Het investeringsklimaat voor geothermie moet daarom aantrekkelijker worden.

Daarnaast is beleid en regelgeving een uitdaging voor geothermie. Het rapport laat zien dat regel- en wetgeving en risicomijding sleutelelementen zijn voor de groei van de geothermische markt. De GGA raadt landen aan om geothermie te promoten en daarmee de energietransitie te stimuleren. Daarnaast moet onderzoek en ontwikkeling worden opgeschaald voor het succes van geothermie. De GGA raadt aan om kennis internationaal te delen.