Jetten voert maatregelen door om stadswarmte betaalbaar te houden

25.03.2024 Sjoerd Rispens

Jetten voert maatregelen door om stadswarmte betaalbaar te houden
©Stefaan van Hul

Rob Jetten, demissionair minister voor Klimaat en Energie, gaat onder meer de gasbelasting bij vaste contracten van gebruikers van stadswarmte schrappen, dat meldt de NOS. De kosten op het warmtenet moeten hiermee gedrukt worden. Voor mensen met een variabel contract worden de onderhoudskosten wat lager. Minister Jetten wil dit alles binnenkort via een spoedwet hebben geregeld.

Jetten wil dit pakket aan maatregelen toevoegen aan een wetswijziging die al bij de Tweede Kamer ligt. Het parlement vroeg in januari al aan de minister of hij kon onderzoeken hoe de vaste kosten voor mensen zo laag mogelijk konden blijven.

Te duur
Onlangs trokken meerdere woningcorporaties aan de bel. In Amsterdam weigerden corporaties om woningen nog langer aan te sluiten op stadswarmte, omdat ze dat te duur vinden voor bewoners. De corporaties willen gezamenlijk weer cv-ketels aansluiten.

Vereniging van Woningcorporaties Aedes sloeg ook alarm. In een brief aan de Tweede Kamer schreef de Vereniging dat met de huidige gang van zaken de warmtenetten duurder worden dan gascontracten. En volgens hen draaien mensen met de laagste lonen dan op voor de energietransitie.

Woningcorporaties en het Rijk hebben een afspraak om ruim 450.000 woningen uiterlijk in 2030 aardgasvrij te maken. Zonder maatregelen kan die afspraak onder druk komen te staan.