Kabinet onderzoekt of de energietransitie voorrang kan krijgen bij stikstofreductie

03.07.2023 Jan de Wit

Kabinet onderzoekt of de energietransitie voorrang kan krijgen bij stikstofreductie
©Royal HaskoningDHV

Eind vorig jaar pleitte de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) namens een brede coalitie van bedrijven voor een uitzonderingspositie voor energietransitieprojecten bij stikstofreductie. Rob Jetten, minister van Klimaat en Energie, meldt dat het kabinet onderzoekt of dit mogelijk is, dat schrijft de minister in het Ontwerp-Programma Energiehoofdstructuur, een beleidsstuk dat tegelijk met het Nationaal Plan Energiesysteem is gepresenteerd.

Jetten schrijft aan de Kamer dat het kabinet wil voorkomen dat de energietransitie “in de knel komt” door het stikstofdossier. “Daarom verkent het kabinet of het mogelijk is om geen of minder beperkingen op te leggen aan energie(-infrastructuur)projecten die op korte termijn een toename van stikstofuitstoot en -depositie veroorzaken, maar op de langere termijn een substantiële afname leveren en bijdragen aan natuurherstel.”

Onder leiding van de NVDE riep een brede coalitie van bedrijven, van Greenchoice tot Shell en van Holland Solar tot de Vereniging Warmtepompen, het kabinet eerder al op tot een dergelijke actie. Het kabinet onderzoekt nu de mogelijkheden voor zo’n uitzonderingspositie en overlegd hier ook over met de Europese Commissie.

“Om klimaatverandering tegen te gaan is snel meer CO2-uitstoot verminderen cruciaal. Energietransitieprojecten leiden bovendien veelal tot lagere structurele stikstofemissies”, zo stelde NVDE-voorzitter Olof van der Gaag toen.

“Het kabinet moet het probleem in de bouwfase van deze projecten daarom snel aanpakken. Dat helpt het stikstofprobleem op te lossen en voorkomt onzekerheid en vertraging in de energietransitie.”