Kabinet wil 2,5 miljoen woningen snel isoleren met Nationaal Isolatieprogramma

04.04.2022 Joyce Beuken

Kabinet wil 2,5 miljoen woningen snel isoleren met Nationaal Isolatieprogramma
©Natuur & Milieu

Zet de knop om, zo luidt de campagne waar de Rijksoverheid op 2 april mee gestart is. Middels de campagne moeten huishoudens en ondernemers op de hoogte worden gebracht van praktische besparingstips die op zeer korte termijn energiebesparing op kunnen leveren.

De aanleiding hiervoor is volgens de Rijksoverheid de verandering van de vanzelfsprekendheid waarmee energie moet worden gebruikt. Niet alleen door de oorlog in Oekraïne, maar ook als gevolg van klimaatverandering.

Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu, was afgelopen weekend bij de publicatie aanwezig. "Forse energiebesparing is nog nooit zo belangrijk geweest. De klimaatcrisis, de oorlog in Oekraïne en de stijgende energieprijzen. We hebben geen tijd te verliezen."

Praktische tips
Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, kan dit beamen: "Energiebesparing heeft de afgelopen jaren niet de aandacht gekregen die het verdient. Daar gaan we nu verandering in brengen. Het is om meerdere redenen verstandig om energie te besparen. Het is goed voor je portemonnee, het klimaat én het helpt ons om minder afhankelijk te worden van gas uit Rusland. Daarom zetten we energiebesparing de komende tijd bij iedereen op de kaart.”

Rijkskantoren doen ook mee
Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening: "De urgentie om energie te besparen en beter te isoleren is groter dan ooit. Daarom slaan we de handen ineen en komen we met het Nationaal Isolatieprogramma. Zo kunnen we mensen snel en direct helpen bij het isoleren van hun huis. Het doel is dat we 2,5 miljoen woningen gaan isoleren. Ook neemt het kabinet zelf maatregelen om energie te besparen. In circa 200 Rijkskantoren gaat de verwarming gemiddeld 2 graden Celsius lager in de winter en wordt minder gekoeld in de zomer."

1,5 miljoen woningen met E of lager
De focus van de campagne ligt op woningen met energielabel E, F en G. Er zijn maar liefst 1,5 miljoen woningen met energielabel E of slechter. Het kabinet wil uiterlijk in 2030 de slechtst geïsoleerde woningen hebben aangepakt. Hiervoor is tot en met 2030 4 miljard euro beschikbaar.

750.000 woningen moeten via een wijkgerichte aanpak met gemeenten geïsoleerd worden. De gemeenten krijgen hiertoe de mogelijkheid om eerst aan de slag te gaan in de buurten waar ze extra korting kunnen bieden bovenop de landelijk beschikbare subsidies.