Kassen willen gebruik maken van warmte en CO2 afvalcentrale

28.04.2021 Simone Tresoor

Kassen willen gebruik maken van warmte en CO2 afvalcentrale

Bij afvalenergiecentrale SUEZ ReEnergy vliegt de warmte en CO2 zo de lucht in. Warmte en CO2 die nodig zijn bij de glastuinbouw. Bij het project Osiris bundelen de tuinders van het Agro Food Cluster (AFC) en de centrale hun krachten. Ze willen graag subsidie om leidingen aan te leggen, schrijft het AD.

De tuinders wekken momenteel zelf warmte en CO2 op met een warmte-krachtkoppeling (WKK). De tuinders van AFC Nieuw-Prinsenland en het Energie Cluster Steenbergen (ECS) willen minder gebruik maken van het WKK want dat scheelt enorm veel aardgas. De 17 tuinders hebben berekend dat het 100 miljoen kuub aardgas per jaar kan besparen. Dat is net zoveel als 70.000 huishoudens.

Totale kosten: 100 miljoen
Het water van de afvalenergiecentrale kan met 70 graden bij de kassen komen en na de rondgang door het buizensysteem is het nog warm genoeg voor een tweede ronde via een tweede verwarmingsnet. Ook de voor kassen benodigde CO2 is prima bruikbaar.

De totale kosten zullen rond de 100 miljoen euro liggen. Van Marrewijk, woordvoerder tuinders verklaard: “Dat is veel geld, maar de besparing is ook groot. Verder is duurzaamheid nodig voor de kassenbouw. Je kunt wachten tot je verplicht wordt om het gebruik van fossiele brandstof te verminderen, maar je kunt het ook voor zijn. En dat doen we met dit project.”

Vergunningen en subsidie vereiste
Het project zou in 2024 in bedrijf kunnen zijn, maar er zijn nog wat beren op de weg. De vergunningsaanvragen en gesprekken met landeigenaren zijn momenteel nog lopende. Ook vindt de Commissie voor milieueffectrapportage dat er onderzoek gedaan moet worden naar de effecten voor de gezondheid van omwonenden. En is er subsidie nodig. “Dat is wel onze eis”, zegt Van Marrewijk, “zonder subsidie gaat het niet en dat horen we pas in april 2022.”