KVK top 100: Het systeem dat de woning INpakt

06.10.2022 Nina Groot

KVK top 100: Het systeem dat de woning INpakt

De KVK Innovatie Top 100 is al zestien jaar de ondernemerscompetitie van de meest succesvolle innovaties uit het midden- en kleinbedrijf. Een van de genomineerde zijn de gevelpanelen van INpakt: een gevelsysteem met een klassieke baksteenlook en snelle plaatsing over een buitenisolatieschil.

Er moeten 4,3 miljoen huizen geïsoleerd worden waarvan de eerste 2,5 miljoen voor 2030. In al deze huizen is techniek nodig voor verwarming, koeling en ventilatie. Met het Inpakt gevelsysteem kunnen die woningen tegen lage kosten aan de buitenzijde geïsoleerd worden. Architect Olivier Langejan is de geestelijk vader van het innovatieve gevelsysteem. “Vanaf de start van mijn architectenbureau in 2009, ben ik zeer geïnteresseerd geweest in het bouwen van zo energieneutraal mogelijke woningen.”

Met rode pen over vaders werk
Toen Langejan in 2009 zijn bureau OOFarchitecten opende, waren de bijna energieneutrale gebouwen (BENG) in opkomst, een term waar Langejan toen al niet bang van was. “Ik zei destijds al, het is niet moeilijk om aan BENG te voldoen, het enige wat je nodig hebt voor BENG is hele goede isolatie en zonnepanelen. Ik voegde daad bij het woord en zorgde dat elk gebouw onder mijn beheer (over-) geïsoleerd werd.” Het isoleren van nieuwbouw bleek dus niet moeilijk, maar bij bestaande bouw lag een grotere uitdaging.

“Het isoleren van bestaande bouw was destijds een uitdaging waar ik als architect niet zo snel een oplossing voor wist, dit motiveerde mij juist om verder in de materie te duiken.” Deze passie voor conceptverbetering en architectuur had Langejan niet van een vreemde. “Mijn vader bouwde in de jaren ’60 en ’70 huizen, prachtig, maar met huidige maatstaven waren deze zo lek als een mandje. Met de kennis die ik in mijn eigen praktijk vergaard had ben ik met een rode pen over zijn ontwerpen gegaan en heb ik ‘wat details aangepast’.” Dit moment vormde de basis voor een innovatieve en duurzame weg die Langejan even later insloeg.

Brandwerend en efficiënt
Langejan bedacht samen met het partnerbedrijf AllShield Coatings een vorm van isolatieafwerking met respect voor de populaire Nederlandse bouwstijl, namelijk een bouwschil van bakstenen. “Ik bedacht een isolatie-afwerksysteem dat bestond uit individuele steenstrips, maar het idee bleek in de praktijk te complex en specialistisch in de montage.” Na trial and error, ging Langejan terug naar de tekentafel en bedacht hij het huidige INpakt gevelsysteem. Een gemakkelijk te monteren gegoten ‘bakstenen’ paneel dat met zes schroeven aan de buitengevel van een woning wordt vastgeschroefd en zo een traditionele baksteen mooie schil om de nieuwe isolatie van de woning creëert.

Naast de aantrekkelijke esthetiek en gemakkelijke montage heeft het systeem nog een aantal voordelen. “De INpaktgevelplaat is dun (20 millimeter), licht én biedt het paneel een hoge brandwerendheid, het paneel beschermt het isolatiemateriaal van de woning 100procent. “De gevelplaten, gecombineerd met EPS gevelisolatie, halen samen de hoogste brandclassificatie (Bd1S0) voor het gehele gevelsysteem.”

Daarnaast wordt bij de vervaardiging van de panelen – in tegenstelling tot bij baksteen(strips) - geen gas gebruikt. Een kenmerk dat gezien de huidige energieprijzen extra relevant is.

Doelgroep
Sinds de nominatie ontvangt Langejan veel vragen over het product zoals: “Voor wie is deze oplossing toepasbaar”, en “moet je je huis uit wanneer de toepassing wordt gemonteerd?” Daar kan ik kort over zijn, zegt Langejan. “Het systeem is toepasbaar voor iedereen die in een stenen huis woont en geïnteresseerd is om de schil van zijn huis te verduurzamen.”

We krijgen van geïnteresseerde veel vragen over subsidies, en wij adviseren hen te kiezen voor de subsidieregeling waarbij een Rd-waarde van 3,5 toegevoegd wordt aan de bestaande constructie. In de praktijk betekent dit of een 74 millimeter k8-plaat van Kingspan of een 80 millimeter k15-plaat van Kingspan of 110 millimeter polydek plus EPS van Unidek.”

Door de snelle montage van de panelen is het systeem niet alleen aantrekkelijk voor particulieren. “Doordat tijdens de montage van de panelen in je huis kunt blijven wonen, is het systeem aantrekkelijk voor bijvoorbeeld woningbouwverenigingen. Je kunt namelijk de schil van de woningen aanpakken zonder vervangende woonruimte te zoeken voor de bewoners.”