Meer gas uit Groningen, maar minder dan eerder aangekondigd

15.03.2022 Simone Tresoor

Meer gas uit Groningen, maar minder dan eerder aangekondigd

Gezien het onder druk staan van de leveringszekerheid van gas en het zoeken naar alternatieven laten Hans Vijlbrief, staatssecretaris van Mijnbouw, en Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, weten dat het kabinet inzet op meer gas uit Groningen, meer opslag en een grotere import van vloeibaar gas (LNG) dit jaar, schrijft de NOS. Hoewel er meer gas gewonnen wordt, is het totaal minder dan toenmalig minister van Economische Zaken en Klimaat Stef Blok aankondigde.

De gaskraan in Groningen gaat verder open dan aanvankelijk werd gedacht, maar minder ver dan waar het vorige kabinet begin januari voor waarschuwde. Er was namelijk gewaarschuwd dat er maximaal 7,6 miljard kubieke meter gas gewonnen zou worden terwijl het dit jaar op 4,6 miljard kuub zal uitkomen.

LNG: uitbreiding Rotterdam en drijvende faciliteit Eemshaven
Uiteindelijk moet de gaswinning in Groningen in 2023 of 2024 echt stoppen, schrijven de bewindslieden, maar volledige zekerheid is gezien de internationale omstandigheden niet te geven.

Het is daarom van belang dat het kabinet ook op zoek gaat naar andere energiebronnen zoals vloeibaar gas. Er komen maatregelen om de importcapaciteit te vergroten. Deze plannen worden nog uitgewerkt, maar er wordt gedacht aan het uitbreiden van de bestaande LNG terminal in Rotterdam en het inzetten van een drijvende LNG faciliteit in Eemshaven.

Meer gasopslag en terugbrengen energieverbruik
Ook wil het kabinet gasbedrijven stimuleren meer gas op te slaan. Omdat dit financieel onaantrekkelijk is doen bedrijven dit nu bijna niet. Experts zeggen dat dit een ingewikkelde kwestie is waarvoor de overheid de portemonnee zal moeten trekken.

Er zou een verplichting kunnen komen voor bedrijven om de gasopslag tot een minimale hoeveelheid aan te vullen voor de volgende winter. De Europese Commissie suggereerde onlangs om hiervoor 90 procent aan te houden. Minister Jetten overweegt de financiële risico’s van bedrijven naar de overheid te halen.

Tevens wil het kabinet het energieverbruik van huishoudens en bedrijven terugbrengen door sneller te verduurzamen en door de energiebesparingsplicht voor bedrijven uit te breiden. Er worden crisisplannen gemaakt hoe in uiterste nood een verdeling te maken van de beschikbare energiecapaciteit.