Megaklimaatplan: TU Delft wordt levend laboratorium

19.04.2021 Simone Tresoor

Megaklimaatplan: TU Delft wordt levend laboratorium

De komende tien jaar gaat de TU in Delft miljoenen investeren in onderzoek naar klimaatactie en in het klimaatneutraal maken van de campus. Zo kunnen studenten en medewerkers oplossingen voor klimaatvraagstukken in de praktijk brengen.

Het programma met de naam Climate Action Programm kost rond de 22 miljoen euro en is bedoeld om studenten, afgestudeerden, wetenschappers, mensen uit het bedrijfsleven én politici te onderwijzen over de klimaatcrisis en om oplossingsgericht onderzoek te verrichten, schrijft het AD.

Samenwerking Haagse campus

Een bijzonder hoog bedrag, maar er moet ook veel worden uitgevonden op het gebied van klimaat.  Zo staan in het klimaatprogramma van de TU een behoorlijk aantal ideeën die uitgewerkt moeten worden: het verbeteren van lokale klimaatmodellen, waterveiligheid, het filteren van negatieve emissies uit de atmosfeer en het hergebruiken van broeikasgas voor betere doeleinden bijvoorbeeld.

De TU Delft werkt samen met de Haagse campus, waar een Climate Action Hub komt. Aangezien in  Den Haag de focus meer op politiek ligt kunnen de de technische ideeën uit Delft zo worden omgezet  in concreet beleid. Maar om de ideeën echt in de praktijk te brengen en buiten de universiteit aan de man te kunnen krijgen, moet ook de Delftse campus zelf onder handen worden genomen. “Verbeter de wereld, begin bij jezelf”, zegt coördinator duurzaamheid en hoogleraar Andy van den Dobbelsteen.

Hybride conferenties

Zo worden medewerkers en studenten van de TU bijvoorbeeld gestimuleerd om te reizen met de trein in plaats van het vliegtuig. Ook gaan ze hybride conferenties, die deels fysiek en deels digitaal toegankelijk zijn, organiseren. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de campus zelf volledig circulair wordt. Dit houdt in dat de universiteit overgaat op een systeem dat geen grondstofvoorraden aanboort en reststoffen volledig hergebruikt. Dit gaan ze doen door seizoensgebonden eten in de kantine, meer plantaardige producten, duurzaam hergebruikt bouwmateriaal en zelfs gerecyclede pennen en meubels.

De wetenschappelijke medewerkers kunnen meedenken over hun werkplek en hun kennis in de praktijk brengen. Zo wordt de universiteit een plek waar theorie en praktijk samenkomen. Maar daar houdt het niet op. De ambitie is er om de campus te verwarmen via een zelf aangeboorde geothermiebron en wellicht ook de stad Delft op een later moment op die bron aan te sluiten.