Nederland gaat ook Bergermeer zo ver mogelijk vullen om aan EU-eis te voldoen

22.08.2022 Nicolien van Loon

Nederland gaat ook Bergermeer zo ver mogelijk vullen om aan EU-eis te voldoen

Vrijdag 19 augustus heeft het kabinet tijdens de ministerraad besloten dat er extra geld wordt uitgetrokken om ook de gasopslag Bergermeer zo vol mogelijk te krijgen. Groenten & Fruit bericht dat Nederland hiermee boven de door de Europese Unie geëiste 80 procent zal uitkomen.

Het doel voor de gasopslag Bergermeer was 68 procent. Omdat dat nu zo maximaal mogelijk gevuld gaat worden zal dit naar verwachting uitkomen op ongeveer 90 procent.

Financieel risico
Ook gasopslag Norg, dat vorige week al de 80 procent bereikte, zal met subsidiegeld verder gevuld worden. De afgelopen week waren hierover onderhandelingen met Gasterra, dat garanties wilde voor het verder vullen van Norg. Een groot financieel risico hangt aan het verder vullen. De gasprijzen zijn momenteel zeer hoog en is onzeker of de verkoopprijzen van deze winter ook nog zo hoog zullen zijn.

Dit risico is ook aanwezig voor het gas waarmee opslag Bergermeer wordt gevuld. Het kabinet trekt hiervoor 510 miljoen euro extra uit, bovenop de 200 miljoen euro die eerder gereserveerd was voor een subsidieregeling voor het vullen van Bergermeer tot 68 procent. De kosten hiervoor worden met een heffing doorberekend aan de gasgebruikers.

Genoeg voor deze winter
Een vulgraad van 90 procent in Bergermeer komt neer op zo’n 4,1 miljard kubieke meter gas. In totaal zouden alle Nederlandse bergingen in het begin van de winter zo’n 11,8 miljard kubieke meter gas bevatten. In 2021 was het totale Nederlandse gasverbruik 40 miljard kubieke meter. De verwachting is dat dit getal dit jaar lager zal liggen. Aangezien in de eerste vijf maanden van 2022 het verbruik 25 tot 33 procent lager geweest dan de eerste vijf maanden van 2021.

Volgens een analyse van Gasunie Transport Services (GTS) beschikt Nederland de komende winter over voldoende gas. De analisten gaan uit van zaken als een milde winter en dat er voldoende vloeibaar gas (LNG) gekocht kan worden. Het verder vullen van de bergingen zorgt voor een buffer om eventuele tegenslagen op te vangen. Mocht dit niet nodig blijken, dan zijn de bergingen alvast verder gevuld voor het jaar erop.

Schadevergoedingen
Binnen de bestaande vergunning is het toegestaan om de gasopslag verder te vullen. Omwonenden hebben echter wel bezwaren. Hier draagt aan bij dat sinds vorig jaar een deel van de omgeving van de gasopslag Norg geen schadevergoedingen meer uitgekeerd krijgt. Men kijkt opnieuw naar de onderzoeken op basis waarvan die aanpassing gedaan is. Daarnaast komt er onderzoek dat meer duidelijkheid moet geven over de oorzaak van de schade in deze gebieden. Ook wordt met omwonenden gesproken over schadeafhandeling in het omgevingstraject rond de gasopslagen Grijpskerk en Norg.

Gazprom heeft recht op een bepaalde hoeveelheid in de gasopslag Bergermeer. Voor het verder vullen wordt nu gebruikt gemaakt van de ongebruikte capaciteit van Gazprom.