Prijzen oude woningen met laag energielabel dalen sneller
13.04.2023 Saima Wasefi

Een energielabel heeft een groot effect op de prijs van woning. Uit een data-analyse van Kadasterdata blijkt dat in het laatste kwartaal van vorig jaar de prijs van woningen met een energielabel G een significante prijsdaling heeft vertoond. In het laatste kwartaal van 2022 daalden de woningen die voor 1930 zijn gebouwd gemiddeld met 6 procent. De prijzen van woningen met een zuiniger energielabel dan G liggen maar liefst 34 procent hoger.
Woningen met een beter energielabel zijn populair onder kopers en ze zijn bereid om er meer voor te betalen volgens Peter Abrahamse van Kadasterdata. Voor woonhuizen uit de bouwjaren 1930-1945 (2,5 procent), 1946-1960 (1,7 procent), 1976-1992 (1,3 procent) en na 1993 (2,6 procent) ligt die prijsdaling beduidend lager.
“Oude woningen zijn over het algemeen erg in trek vanwege hun karakteristieke bouwstijl”, aldus Abrahamse. “ Ik ben benieuwd wat deze prijsontwikkelingen met die populariteit doen. Naar verwachting blijven huizenzoekers voortaan sterk naar het energielabel kijken en willen zij daar significant meer voor betalen. Ik vermoed dus dat woningen met een wat hoger energielabel sneller verkocht raken.”
Het is opmerkelijk hoe het verhogen van de energielabel de prijs van een woning kan verhogen. De mediane vierkante meterprijs van een woning kan maar liefst 25 procent toenemen als de label van G naar F gaat. Terwijl een beter energielabel eenvoudig te realiseren is. Abrahamse stelt dat een simpele verduurzamingsstap als isoleren of dubbel glas de energiezuinigheid van een woning al snel naar label C of B brengt.
Kadasterdata vergeleek ook de situatie van appartementen en woningen met elkaar en het blijkt dat verhogen van de energielabel interessanter is voor appartementen dan voor huizen en kan leiden tot een prijsstijging tot honderden euro’s per vierkante meter.