Propaanraad ziet kansen tegen klimaatverandering

09.09.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Propaanraad ziet kansen tegen klimaatverandering

De Amerikaanse Propane Education and Research Council (PERC) wil dat propaangas wordt beschouwd als een deel van de oplossing voor de klimaatproblemen van het land. Dat is de boodschap van Bryan Cordill, directeur van PERC's residentiële en commerciële bedrijfsontwikkeling. Hij leidt nu een campagne om de industrie te herpositioneren met de slogan "Propaan Energie voor Iedereen."

Propaan is een bijproduct van de productie van aardgas en aardolie. De meeste mensen zien het als een alternatief voor houtskool om te grillen of als een manier om huizen op het platteland te verwarmen.

Inert en veilig
Propaan is volgens de federale overheid een schone energiebron. Het verbranden van propaan veroorzaakt geen broeikasgassen. Het is vrij veilig, zei Cordill, en wordt inert als het vrijkomt. Een chemische stof wordt inert genoemd als deze niet of nauwelijks reageert met vrijwel alle andere chemicaliën.

In het verleden, zegt Cordill, weerspiegelde de vraag naar propaan het weer, zo betekende lagere temperaturen een hogere verkoop. "De verkoop is nu onafhankelijk van het weer en heeft de afgelopen jaren een aanhoudende groei laten zien. De groei die we nu zien is groter dan we hadden verwacht op basis van de werkelijke temperaturen", aldus Cordill.

Populairder
Een groot deel van die groei komt door een toename van boilers en, meer recentelijk, door de toegenomen populariteit van buitenleven en kamperen. Cordill en PERC zien nog meer groeimogelijkheden als onderdeel van het streven naar een lagere CO2-uitstoot. Velen zien de weg daarnaartoe in de vorm van toenemende elektrificatie, maar ook daar zitten volgens Cordill nadelen aan.

Net ontlasten
Warmtepompen geven aan hoe propaan een rol kan spelen in de strijd tegen klimaatverandering. Zoals afgelopen winter in Texas is gebleken beginnen de problemen wanneer de elektrische strips, die worden gebruikt om warmte te leveren, overbelast raken. Een hybride eenheid die propaan gebruikt lost dit probleem op door bij een lagere temperatuur over te schakelen op de alternatieve warmtebron. Een propaanoven gebruikt slechts 10 of 12 ampère, vergeleken met 180 voor de elektrische strips in een traditionele warmtepomp. Dit helpt het elektriciteitsverbruik te verminderen, waardoor het elektriciteitsnet wordt ontlast.

propaangasklimaatveranderingklimaatplannenco2-neutraalklimaatneutraaluitstootalternatiefhybride warmtepompelektrificatie

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Zet uw collectieve warmteproject in de spotlights tijdens de Open Energiedag!

17 september 2022
10:00 - 17:30

NVDE

Lees verder

Event: Open Energiedag

17 september 2022
09:00 - 17:00
Verschillende locaties

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met vijf branche-organisaties: NWEA (windenergie), Holland Solar (zonne-energie), EnergieSamen (energiecoöperaties), Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie.

Lees verder

Webinar: ‘Gasloos met Bodemenergie in de bestaande bouw! Maar hoe dan?

21 september 2022
13:00 - 15:30
online

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu