Ruim 30 procent gasbesparing in ons land, maar klopt dat wel?

15.08.2022 Simone Tresoor

Ruim 30 procent gasbesparing in ons land, maar klopt dat wel?

Opvallende berichtgeving over de besparing op gas in ons land. Volgens de laatste berekeningen zou het de afgelopen maanden om dik dertig procent gaan. Dit terwijl de Europese Commissie vraagt om vijftien procent te besparen. Daarbij kopt de Gasunie dat we niet bang hoeven te zijn voor tekorten deze winter. Is dit werkelijk zo of wordt de boel gesust om geen paniek te veroorzaken en rekenen we ons te rijk?

Gasunie is er duidelijk over: er zal geen tekort zijn aan gas, mits… En dit laatste woord blijft hangen. Mits er geen bijzonder strenge winter komt, problemen met de aanvoer van LNG (vloeibaar gas) of een hoge stijging in verbruik, zegt Bart Jan Hoevers van de Gasunie in Trouw. Een van de voorwaarden is namelijk dat huishoudens en bedrijven zuinig blijven omspringen met gas.

Grootste besparing bij chemie- en aardoliesector
Nu is dat laatste vrij eenvoudig. Als je je scheel betaalt word je vanzelf zuinig. Niet alleen thuis, maar zeker in de industrie denkt men wel twee keer na. En daar komt dan ook de grootste besparing vandaan volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in Volkskrant.

De industrie verbruikte recentelijk gemiddeld 40 procent minder aardgas. Met op kop de zeer energie-intensieve chemie- en aardoliesector die in juli tweederde minder gas gebruikten. Raffinaderijen zijn normaal verantwoordelijk voor het gebruik van een kleine vier procent van al het gas in ons land, en verminderden dat met tweederde. Dat is aanzienlijk.

Productie in andere landen of productiestop
De industrie doet wat ze kan om én te kunnen blijven produceren én te besparen. Dat betekent voor sommige bedrijven dat ze hun productie in andere landen laten uitvoeren. Maar bij enkele bedrijven is er gekozen voor een stop in de productie.

Hoevers is optimistisch omdat de kolencentrales sinds kort weer op volle kracht draaien. Hierdoor is minder gas nodig voor stroomproductie. In de berekeningen van de Gasunie is dan ook wel meegenomen dat de centrales het hele jaar blijven draaien. Met alle gevolgen voor de CO2-uitstoot van dien. Ook het LNG dat in Rotterdam en de Eemshaven arriveert sterkt hem in zijn mening. Al zal niet al dat gas in Nederland blijven als buitenlandse afnemers meer bieden.

Duitsland
Maar wat als Duitsland ons om hulp vraagt? Uit de analyse van de Gasunie blijkt dat Nederland in staat is om maximaal 35 miljard m3 aardgas te exporteren. Meer kan het Duitse gasnet overigens ook niet aan. Dit volume komt overeen met het totale Nederlandse jaarverbruik.

En als laatste positieve punt zit de vulgraad van de gasvelden momenteel rond de 65 procent en lijken we de gewenste 90 procent te gaan halen.

Raffinaderijen in onderhoud
Dan nog even terug naar die dertig procent gasbesparing. Klopt dat wel? Erik Klooster, directeur van de VNPI (Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie) wijst erop dat de twee grootste raffinaderijen van Europa de afgelopen maanden in onderhoud waren en stillagen, waardoor het verbruik slechts een fractie was van normaal.

Wanneer de raffinaderij van Shell wordt herstart zal dit percentage dus weer stijgen. Al denkt men wel dat Nederland ook dan nog rond de twintig procent besparing zal blijven. In Pernis zijn er bedrijven overgestapt op het gebruik van restgas, normaal gebruikt voor de productie van lpg. Shell zegt meer gebruik te maken van waterstof om op gas te besparen.

Noodafschakelplan
Hans Grünfeld, directeur van VEMW, de belangenorganisatie van de grote energieverbruikers, zegt dat door de hoge prijzen bepaalde sectoren hun productie al afschalen. Dan kun je denken aan papier, karton, glas, kunstmest en chemiefabrieken. Vaak wordt die productie elders ter wereld opgevangen.

Momenteel wordt er met 250 grootverbruikers overlegd over een noodafschakelplan, mochten zich toch tekorten gaan voordoen. Dit plan is na de zomer gereed, maar Gasunie geeft aan dat ze niet verwachten dat het deze winter in werking zal moeten treden.