Steeds meer consumenten raken geïnteresseerd in koeling, maar niet in airco's

16.06.2023 Simone Tresoor

Steeds meer consumenten raken geïnteresseerd in koeling, maar niet in airco

Het grootste deel van de Nederlanders heeft geen airco (71 procent), en heeft ook geen plannen om er één aan te schaffen (60 procent). De belangrijkste redenen hiervoor zijn de hoge kosten van een airco, het onnodige energieverbruik en het effect van airco’s op het klimaat. Dit blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal bij een representatieve steekproef onder duizend Nederlanders.

Bijzondere cijfers, want na een koude winter waar menigeen een hartverzakking of zelfs slapeloze nachten kreeg van de gasnota, kun je je ook voorstellen dat er toch wat mensen bedachten dat een airco, waarmee je natuurlijk ook kunt verwarmen, een oplossing zou kunnen zijn minder gas te verstoken. Zeker als er ook zonnepanelen op het dak liggen.

Eerst de hitte buiten je huis houden!
Puk van Meegeren, programmamanager bij Milieu Centraal, legt het uit. “Een deel van de mensen begint te beseffen dat het verstandig is om maatregelen te treffen de hitte eerst buiten je huis te houden. Daarom schaffen veel Nederlanders liever een ventilator, buitenzonwering of goede isolatie aan dan een airco. Een boom voor je warmste raam is ook zo’n gouden tip, al moet je die gelegenheid wel hebben. De afgelopen jaren is het vertrouwen dat deze maatregelen helpen om het huis koel te houden gestegen: buitenzonwering en goede muur- en dakisolatie staan met stip bovenaan als manieren om de hitte buitenshuis te houden. Deze combinatie geeft 80 procent minder kans op oververhitting.”

Het zogenaamde passief koelen van een woning  krijgt dus steeds meer voet aan de grond. Waar we voorheen, nogal dom, de ramen open zetten op een warme dag, gaan nu de ramen en gordijnen overdag dicht en zet men in de late avond,  als het afkoelt, juist wat open.

De mensen die volgens het onderzoek echt teleurgesteld zijn, zijn diegene die dachten een goede aankoop te doen met een mobiele airco. Dat is pas echt zonde van het geld, want deze apparaten brengen vaak net zoveel warmte binnen als dat de airco koelte blaast. Dan kun je veel beter kiezen voor een ventilator: veel goedkoper in aanschaf en twintig keer energiezuiniger dan een mobiele unit.

Even wat cijfers
Aircobezit en -gebruik: 29 procent van de ondervraagden heeft een airco. Die gaat vaak aan als het kwik de 24 tot 28 graden Celsius bereikt, voor gemiddeld 5,3 uur per dag en meestal op 25 graden Celsius. Het aantal dagen dat de airco aanstaat wisselt: voor 32 procent is dit tot tien dagen per jaar, voor 37 procent tussen de 10 en 20 dagen en voor 31 procent meer dan twintig dagen per jaar. 20 procent geeft aan hem meer dan dertig dagen per jaar aan te zetten: op alle zomerse dagen.

Merendeels gaat het om een airco (21 procent), soms 2 (7 procent) en enkelen hebben er drie of meer (2 procent). Circa de helft (51 procent) van de mensen met een airco heeft alleen een mobiele airco:  dat is 15 procent van het totaal aantal Nederlanders.

De airco hangt meestal in de slaapkamer (54 procent) of woonkamer (47 procent).  Bij 3,4 procent van de aircobezitters hangt er zowel een airco in de slaapkamer als woonkamer.

52 Procent van de Nederlanders verwacht dat zij het door het veranderende weer vaker te heet gaan krijgen in huis. En 44 procent geeft aan dat zij nu al vaker last hebben van de hitte in huis dan tien jaar geleden.

De intentie om een airco aan te schaffen ligt lager dan de intentie voor de aanschaf van ventilatoren, zonnescherm, -doek of -luiken en goede muur- of dakisolatie. Voor de mensen die een airco hebben of deze willen kopen (41 procent), is de belangrijkste reden dat zij een koelere woning comfortabeler vinden en niet of slecht slapen in een te hete slaapkamer.

Spanje en Nederland
Van Meegeren: “Wat mensen vaak vergeten is, dat wanneer je een airco koopt zonder iets te doen aan de oververhitting van je huis, dat dweilen met de kraan open is. Een koele woning begint met de warmte buitenhouden. Een boom voor je raam, zonwering, isolatie, is dus de slimste investering. Men snapt wel in toenemende mate dat dit werkt, maar deze kennis is nog niet bij iedereen doorgedrongen.”

In Spanje worden veel meer airco’s gebruikt dan hier. Daar mag in overheidskantoren, warenhuizen, bioscopen en horeca de airco niet kouder staan dan 27 graden Celsius. Eigenlijk wat de Nederlandse 19 graden Celsius-regel met de verwarming afgelopen winter was. In Nederland zet twee op de drie mensen hem kouder. Daar is dus nog wel wat winst te boeken als het gaat om energiezuinigheid.