Studie toont enorme potentie van grootschalige warmtepompen

02.06.2023 Jan de Wit

Studie toont enorme potentie van grootschalige warmtepompen
©IndustrialHeatPumps

Warmtepompen kunnen de volledige warmtebehoefte van Duitsland dekken bij temperaturen tot 200 graden Celsius, dat meldt Agora Energiewende op basis van een nieuwe studie. Grootschalige warmtepompen blijken in Duitsland een enorm onbenut marktpotentieel te hebben. Waar het huidige geïnstalleerd vermogen niet verder komt dan 60 megawatt, is er een potentie voor 1.500 terawattuur van milieu- en afvalwarmte.

Op dit moment is de jaarlijkse Duitse warmtebehoefte voor temperaturen tot 200 graden Celsius zo’n 1.000 terawattuur, zo blijkt uit de studie Rollout von Großwärmepumpen in Deutschland: Strategien für den Markthochlauf in Wärmenetzen und Industrie. De studie is opgesteld door het gerenommeerde onderzoeksinstituut Fraunhofer IEG in opdracht van Agora Energiewende, een denktank ter ondersteuning van de Duitse energietransitie.

De potentie van grootschalige warmtepompen die warmte leveren uit milieu- en afvalwarmte overstijgt de middelhoge warmtevraag fors met 1.500 terawattuur. Tegen 2045 zouden grootschalige grote warmtepompen al 70 procent van de Duitse stadsverwarming kunnen dekken met een gemiddelde toename van 4 gigawatt per jaar. De mogelijkheid om omgevingslucht te gebruiken niet meegerekend.

Daarbij zijn er al warmtepompen beschikbaar op de Duitse markt die 90 tot 110 graden Celsius kunnen leveren aan verwarmingsnetwerken en tot 200 graden Celsius aan de industrie. Met een geïnstalleerd vermogen van 60 megawatt is het aandeel nu echter nog miniem.

Om de potentie te benutten stellen de onderzoekers van Fraunhofer IEG drie veranderingen voor. Ten eerste moeten er duidelijke doelen worden geformuleerd en moeten de financiële nadelen van grootschalige warmtepompen ten opzichte van fossiele warmtepompen worden verminderd.

Ten tweede moeten de productieprocessen van grote warmtepompen worden gestandaardiseerd om het aanbod snel te kunnen laten groeien. Ten derde moeten gemeenten met bindende warmteplanningen komen zodat warmtenetten sneller kunnen worden gerealiseerd.

“Zeer goed materiaal, dat ook de eis van de richtlijn voor de bevordering van hernieuwbare energie ondersteunt: het gebruik van fossiele energie in industriële processen tot 200 graden Celsius moet worden vermeden”, stelt Thomas Nowak, secretaris-generaal van de European Heat Pump Association.