STULZ: 'Er moet zuurstof naar binnen. Dat is gezond!'

07.06.2021 Simone Tresoor

STULZ:
STULZ

De grote baas van STULZ Groep B.V. is zo druk als een klein baasje. Carlo Brouwer, managing director, heeft momenteel, buiten het leiden van het klimaatbeheersingsbedrijf, een erg drukke agenda. Dit komt omdat hij zich tevens bezighoudt met alle perikelen rond de bouw van het nieuwbouwpand in Hoofddorp waar het bedrijf zich aan het eind van dit jaar gaat vestigen.

“Wij werken met een hecht team. Ik vind het belangrijk dat straks iedereen lekker op zijn nieuwe werkplek zit. We gaan Amstelveen verlaten, maar gelukkig is Hoofddorp ook een goed bereikbare locatie. Ik ben enorm trots op wat we daar aan het neerzetten zijn: een gasloos, energie-efficiënt pand op een kavel van 9000 m2.”

‘De omzet is in tien jaar tijd verviervoudigd‘
Eén van de voornaamste redenen om te verhuizen is de expansie van de leveringsomvang. Zo komt er een nieuw magazijn met een oppervlakte van 3200 m2. En uiteraard wordt het pand het visitekaartje van STULZ, dus is het voorzien van allerlei duurzame klimaatoplossingen uit eigen magazijn. Op het dak liggen bijna 1200 zonnepanelen die onder andere de tien laadpalen voor de elektrische auto’s en de energievoorziening voor de warmtepompen voeden.

Brouwer werkt inmiddels alweer dik negen jaar voor het Duitse familiebedrijf en heeft veel zien veranderen. “De afgelopen tien jaar hebben wij de omzet zien verviervoudigen. Dat komt uiteraard ook omdat alle productgroepen die wij verkopen toen net aan hun beginpunt in de markt stonden. Inmiddels zijn wij marktleider in ons werkgebied. Daar ben ik enorm trots op en dat is echt een verdienste van iedereen binnen het bedrijf.”

‘We hebben tegenwoordig onze eigen opleiding’
STULZ is een prominente naam als het gaat om de koeling van datacenters, maar je treft hun systemen ook aan in veel ziekenhuizen, hotels, kantoren, scholen, openbare gebouwen, wijnhuizen, banken, industrieën en ga zo maar door.  Brouwer: “De luchtkwaliteit, temperatuur en luchtvochtigheid in een gebouw optimaal krijgen zodat mensen er comfortabel verblijven, dat is waar wij goed in zijn.”

“We zijn inmiddels begonnen met wat te verjongen. We hebben veel werknemers die al enorm lang in dienst zijn. Laatst ging er iemand met pensioen die er 42 dienstjaren op had zitten. Dat is natuurlijk een groot compliment, want werknemers hebben het hier naar hun zin. Om toch wat nieuw bloed aan te trekken zijn wij begonnen met onze eigen opleiding, in samenwerking met het ROC, waarbij de aankomend installateurs een dag per twee weken bij ons in de praktijk de verschillende technieken leren. Zo creëren we onze eigen vijver met talent en dat is hard nodig, want iedereen in deze business weet hoe lastig het vinden van goed personeel inmiddels is”, aldus Brouwer.

Toekomstplannen? Groeien, met oog voor mens en omgeving en de installateur ontzorgen!

Welke plannen heeft STULZ voor de toekomst? “We gaan door op de wegen die we ingeslagen zijn. Groeien dus, met oog voor mens en omgeving. Een fijne leef- of werkomgeving is zo enorm belangrijk. Wij zijn ons echt bewust dat wij daaraan kunnen bijdragen. Zo hebben wij onze ventilatiesystemen op een verversingscapaciteit gezet van minimaal het dubbele dan wat verplicht is. Er moet zuurstof naar binnen! Dat is gezond.”

“Ook zijn wij momenteel bezig een samenwerking met installateurs uit te werken om de vragen uit de markt beter in kaart te gaan brengen”, vervolgt Brouwer. “De eindklant wil natuurlijk van alles van de installateur weten over warmtepompen en wij willen hem hierin ontzorgen door alvast de meest gestelde vragen er voor hem uit te halen en pasklare antwoorden te geven. Ook zijn we bezig met het verfijnen van de koeling van de slaapverdiepingen en verwarming van de woonverdieping.”

STULZ is constant aan het innoveren
Brouwer vervolgt: “De nieuwe geluidsnorm is natuurlijk een belangrijke eis waarmee wij dagelijks te maken hebben. Nu is het zo dat Nederland voor zo’n 60% uit rijtjeshuizen bestaat. Op deze woningen hebben wij een model gebaseerd waarbij we airconditioning en warmtepompen hebben gepositioneerd. Uiteraard passend in de geldende geluidsnormen. Op die manier proberen we het wat eenvoudiger te maken voor de installateur en hebben wij al 80% van de calculatie voor hem gemaakt. Er wordt bij STULZ constant geïnnoveerd, zeker wat betreft geluid. Je ziet tegenwoordig al steeds meer van die kleine dakkapelletjes op daken waarin de warmtepompinstallatie staat, dan ben je al grotendeels van het geluid af.” 

Zijn er nog zaken die de groei van het bedrijf kunnen frustreren? “Er zijn gewoon te weinig handjes om Nederland naar een goede warmtetransitie te leiden. Dat is een feit. Ook zouden de toeleveranties van producten en halffabricaten een probleem kunnen opleveren. Je bent daar uiteraard altijd afhankelijk van. Dat zullen we moeten afwachten. Wat we overigens niet afwachten is de aanschaf van EV’s. Inmiddels is een derde deel van ons wagenpark elektrisch en dat gaan we uitbreiden naar zo’n 70%. En weet je wat ook zo leuk is bij het nieuwe pand? We hebben nog 3000 m2 grond naast het pand over. Dat gaan we helemaal inzaaien met wilde bloemen. Goed voor de vlinders en bijen, daar kan ik ook enorm van genieten!”