Thermische zonnecollectoren besparen 40 tot 60 procent op gasverbruik

24.02.2023 Niels van der Horst

Thermische zonnecollectoren besparen 40 tot 60 procent op gasverbruik

G2 Energy is een jong maar ervaren bedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van thermische zonnecollectoren. “We zijn specialist in grootschalige zonthermie”, voegt Frank van der Schaaf toe. Hij is de salesmanager van het bedrijf. G2 Energy bouwt hun zonnecollectoren en boilertanks zelf in twee vestigingen in Nederland.

“We zijn vooral een B2B-onderneming. De grootte van onze installaties loopt van 50 vierkante meter tot meer dan anderhalve hectare. Bij elk bedrijf of warmtenet dat warm proceswater gebruikt, gaat het meestal om enorme volumes in hele grote boilertanks.” In Nederland is er geen tweede partij van vergelijkbare grote en in Europa staat G2 Energy in de top drie.

Diverse interesse
“Door de hoge energieprijzen zien we interesse van allerlei soorten bedrijven, zoals uit de agrarische sector en voedingsindustrie. Dat komt in eerste instantie omdat met een zonnecollectorinstallatie 40 tot 60 procent kan worden bespaard op het gasverbruik. Dat is met de huidige prijzen serieus geld”, aldus Van der Schaaf.

“Verder is er veel interesse omdat we een terugloopsysteem hebben.” Wanneer de zonneboiler niet in werking is, loopt de transportvloeistof terug in het opslagvat. Hierdoor hoeven bij vorst aan het transportwater geen chemicaliën zoals antivries toegevoegd te worden.

Minder aandacht
Van der Schaaf ziet dat zonthermie in Nederland wat onderbelicht is. Door veel lobby’s, subsidies en media-aandacht is PV flink gestimuleerd. Het is ook terug te zien in het kleine aantal installateurs dat met een zoncollectorsysteem goed raad weet.

“Ook zonthermie kan een flinke toegevoegde waarde hebben voor de energietransitie. De techniek bestaat al dertig jaar en ontwikkelt zich nog steeds. Mooi voorbeeld is ons ‘one boiler system’ waar we alles in onder kunnen brengen: er zit een warmtewisselaar in voor de warmte die je kan oogsten op het collectorveld. Maar je kan extra spiralen inbouwen voor warmtepompen of voor een bedrijf dat bijvoorbeeld restwarmte heeft.”

Tot slot noemt hij een opvallend verschil tussen collectoren en PV. “Een zonnepaneel zet een kleine 20 procent van het licht om in elektriciteit. De efficiëntie van een collector ligt dicht tegen de 80 procent.” Dit impliceert dat voor dezelfde hoeveelheid opgewekte energie met zonnecollectoren vier keer minder oppervlakte nodig is.

Basiswerking
Leveren zonnecollectoren in de winter ook energie op? “Natuurlijk wel minder maar bij licht bewolkt weer komt de infraroodstraling er wel doorheen en wordt deze opgevangen door de sunstrip. Dat is het metalen plaatje dat de warmte vangt en in een geïsoleerde bak ligt met een glasplaat erboven”, legt Van der Schaaf uit.

In tegenstelling tot zonnepanelen hebben ouder wordende zonnecollectoren geen last van een graduele teruggang in de opbrengst. “Het materiaal heeft simpelweg niks te lijden. Systemen van dertig jaar oud draaien nog steeds even efficiënt.”

Bodemopslag
Opslag van overtollig opgevangen warmte in de zomer is mogelijk maar vereist specialistische kennis. Van der Schaaf: “Bij die hele grote installaties van anderhalve hectare kijken we naar ondergrondse opslag. Je zoekt twee slecht doordringbare aardlagen met daartussen zand en water. Daar zou je warmte kunnen opslaan die je in de winter weer naar boven haalt.”

Hoewel het geheel dan door veel benodigd bodemonderzoek duurder uitvalt, concurreert het dan nog steeds met PV. “Het wordt weliswaar complexer en groter maar daar ligt onze kracht.”