Thomas Nowak stopt als secretaris-generaal van de European Heat Pump Association

17.11.2023 Jan de Wit

Thomas Nowak stopt als secretaris-generaal van de European Heat Pump Association
©EHPA

Thomas Nowak zal na ruim zeventien jaar aftreden als secretaris-generaal van de European Heat Pump Association (EHPA), de vertegenwoordiger van de Europese warmtepompsector. Nowak zal in de eerste helft van 2024 aan de slag gaan bij het Zweedse Qvantum Industries als vicepresident public affairs en overheidsrelaties, nadat hij de overdracht aan zijn nog aan te kondigen opvolger heeft gedaan.

Nowak begon de EHPA in zijn eentje in 2006 en heeft de organisatie sindsdien uitgebouwd tot een organisatie van een kleine 25 medewerkers. Daarnaast groeide het ledental van enkele tientallen tot ruim tweehonderd organisaties.

“Wat Nowak voor de warmtepompsector heeft gedaan is uitzonderlijk. Met zijn oprechte passie en toewijding heeft hij ons van een niche-, enigszins nerdachtige technologie gebracht naar waar we nu zijn: een grote Europese industrie die een leidende rol speelt in de race naar het netto nulpunt”, aldus EHPA-voorzitter Martin Forsén.

In al die jaren is de warmtepompindustrie gegroeid van 500.000 verkochte warmtepompen in 2006 naar 3 miljoen stuks in 2022. Ook zorgen warmtepompen voor duurzame verwarming en koeling in bijna 16 procent van alle Europese gebouwen, industrie en stadsverwarmingsnetwerken.

“Warmtepompen worden nu op alle niveaus van de samenleving erkend als cruciaal voor het koolstofvrij maken van gebouwen en industrie en het helpen veiligstellen van de energieonafhankelijkheid van Europa. Terwijl ik de EHPA verlaat, zal ik deel blijven uitmaken van deze levendige en vitale sector, overtuigd als ik ben van de voordelen van warmtepomptechnologie”, zegt Nowak.

“Het overdragen van de EHPA aan nieuw leiderschap zal ook goed zijn voor de vereniging, aangezien we duidelijk een grote verandering zien in de uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd. We hebben nog steeds alle hens aan dek nodig om de inzet van warmtepompen te versnellen en de volledige bijdrage van de technologie aan een duurzame en veerkrachtige verwarming- en koelingsvoorziening voor alle Europeanen te garanderen.”