Tijd voor tegengas: zondag 27 maart is DAGtegenGAS

24.03.2022 Simone Tresoor

Tijd voor tegengas: zondag 27 maart is DAGtegenGAS

Zondag 27 maart is het tijd voor tegengas tegen de afhankelijkheid van (Russische) fossiele brandstoffen. De dag is in het leven geroepen door een groep experts uit de energiewereld.

Dit wordt niet alleen gedaan voor Oekraïne, maar ook voor meer onafhankelijkheid, een lagere energierekening en het vertragen van klimaatverandering. Hoe? Door middels deze dag zoveel mogelijk gas-gebruikers aan te sporen hun energieverbruik systematisch te verminderen.

Hoe kun jij helpen?
Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om te besparen. Ben je overheid, een bedrijf of schoolinstelling? Geef het goede voorbeeld en zet in het weekend de verwarming en lichten uit en de verwarming door de weeks lager. Staat de cv-ketel al op 60 graden Celsius? Faciliteer en help lokaal initiatief zoals het plakken van radiatorfolie en zethemop60. Ben je horeca? Zet de terrasverwarmers uit en deel dekens uit. En ben je installateur? Dan zet je bij klanten de cv-ketel al op 60 graden Celsius toch?

Wil je zelf een actie organiseren?
Die kun je aanmelden op www.dagtegengas.nu. Daarnaast kun je taggen bij foto's en berichten met #dagtegengas en @dagtegengas op Twitter en Instagram. De campagne-kit vind je hier.

Allereerst wordt geprobeerd zoveel mogelijk blijvende acties te stimuleren. Dus niet alleen een dagje de verwarming uit maar consequent de verwarmingstemperatuur lager en beter afgesteld.