TNO test warmtewingevel

26.01.2022 Simone Tresoor

TNO test warmtewingevel
©TNO

Huizen met grote raampartijen op het zuiden vangen veel warmte. TNO is nu een pilot begonnen met zes huizen in Eindhoven en Helmond om deze warmte in te zetten om het huis te verwarmen via een warmtepomp.

Bij deze woningen zijn de gevels bedekt met een paneel en coating. De coating reflecteert het zonlicht maximaal en door de zonnewarmte op te vangen kan het gebruikt worden voor de verwarming van de woning.

Coating wordt aangebracht op lichtgewicht panelen
TNO werkt hierbij samen met AkzoNobel en Emergo. De truc is dat de coating, met daarin microscopisch kleine pigmentdeeltjes, de warmte niet afstoot maar juist opneemt. Zo kun je ook nog gebruik maken van de straling van zonlicht, het zogeheten infrarood en uv-licht. De coating kan ook in lichte kleuren worden gemaakt. Dit concept is ontwikkeld met behulp van Europese subsidie in een project genaamd Envision, schrijft Change.inc.

De coatings worden aangebracht op lichtgewicht panelen die aan gevels worden bevestigd. Aan de achterkant is een buizenstructuur gemaakt om de warmte van het zonlicht te transporteren naar de warmtepomp.

Onderzoek of de coating ook kan worden toegepast voor koeling
De zes proefwoningen zijn typische jaren '60-woningen, waarvan de isolatie vaak in slechte staat is en die met de pilot een mooi proefproject zijn. TNO doet verder onderzoek om te zien of deze variant ook toegepast kan worden voor koeling, en hoe warmteopslag kan worden gekoppeld aan deze coating. Om te weten welke warmtepomp het meest geschikt is, zijn in de proefwoningen verschillende typen warmtepompen geplaatst.

De woningen worden energetisch gemonitord en de bewoners worden geïnterviewd om te bekijken of het goed genoeg werkt. Het doel van de pilot is om de toepassing in de praktijk te toetsen en om te onderzoeken in welke mate het concept bijdraagt aan het aardgasloos maken van bestaande woningen. De resultaten van de pilot worden later dit jaar bekend gemaakt.