Totale investering van 25 miljard euro voor de verduurzaming van de energiehuishouding
18.11.2024 Gijs de Koning
Uit de Investeringsmonitor Energietransitie 2023 van SEO Economisch Onderzoek blijkt dat er vorig jaar 25 miljard euro werd geïnvesteerd in de verduurzaming van de energiehuishouding. Dit bedrag vertegenwoordigt ongeveer 10 procent van alle jaarlijkse investeringen in Nederland. Van deze 25 miljard euro investeerden huishoudens 2,1 miljard in zonnepanelen en 1,8 miljard via de ISDE-regeling. Bedrijven droegen gezamenlijk circa 14 miljard bij aan verduurzamingsprojecten. Daarnaast besteedden netbeheerders 5,7 miljard aan de uitbreiding en verbetering van het elektriciteitsnet en nog eens 1 miljard aan het gas- en warmtenet.
Met de investeringen ligt Nederland in lijn met de doelstellingen om een klimaatneutraal energiesysteem te behalen. De investeringsopgave ligt op 23 miljard euro tot 2025 en op 31,3 miljard euro per jaar in de periode van 2025-2030. Desondanks benadrukt het rapport dat het niet zeker is dat met deze investeringen de doelstellingen gehaald kunnen worden.
Een deel van de onzekerheid komt voort uit het feit dat het te vroeg is om te oordelen of er wordt geïnvesteerd in de juiste sectoren, stelt SEO. De aandacht ligt bijvoorbeeld sterkt op het opwekken van hernieuwbare elektriciteit maar de transitie van gas naar duurzame warmte is hierin ook belangrijk.
Daarnaast zijn de investeringen niet helemaal compleet door manier waarop de cijfers zijn berekend. Dit is namelijk op basis van de subsidies en fiscale regelingen. Nu investeringen in duurzame-energie ook zonder deze regelingen rendabel worden vallen deze buiten de scope van het onderzoek.
Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Invest-NL, Rabobank, Alliander en Gasunie. NVDE-voorzitter Olof van der Gaag stelt dat: “De sector duurzame energie heeft inmiddels een stevige economische betekenis; meer dan tien procent van onze nationale investeringen gaat erheen. Juist daarom is het cruciaal om een beter beeld te krijgen van de benodigde investeringen richting een klimaatneutraal Nederland in 2050.”