In vier jaar verdubbelden investeringen in klimaatoplossingen
08.07.2025 Evelien Schreurs

In 2019 ging er 23 miljard euro naar klimaat gerelateerde investeringen, in 2023 was dat al 41 miljard euro. Nederland is de afgelopen jaren flink meer gaan investeren in elektrische auto’s, zonnepanelen, warmtepompen en het elektriciteitsnet. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
De investeringen in energienetwerken en transport stegen het hardst: daar was een verdubbeling te zien in 2023 ten opzichte van 2019. De stijging in de transportsector komt met name door de verkoop van elektrische auto’s. De stijging in investeringen voor energie-efficiëntie was het lichtst.

De investeringen in hernieuwbare energie stegen met 77 procent. Het grootste aandeel daarvan gaat nog altijd naar zonnepanelen, gevolgd door windenergie, warmtepompen en overige hernieuwbare bronnen.

Met een toenemend aanbod van hernieuwbare elektriciteit nemen ook de investeringen in het elektriciteitsnet toe. In 2019 werd er 2,8 miljard euro geïnvesteerd, in 2023 was dat al 5,9 miljard euro.
Van alle klimaatgerelateerde investeringen werd 30 procent gedaan door huishoudens, bijvoorbeeld door het aanschaffen van warmtepompen, zonnepanelen en elektrische auto’s of door het isoleren van de woning. 64 procent van de investeringen komt van bedrijven, dat gaat met name naar elektrische voertuigen, het elektriciteitsnet en hernieuwbare energie.
“De rol van de overheid als investeerder is beperkt”, schrijft CBS. “Alleen binnen de transportinfrastructuur is de overheid eigenaar en investeerder.” De overheid neemt wel een belangrijke rol in bij de financiering van investeringsprojecten, bijvoorbeeld door subsidies te verstrekken.