Tweede Kamer wil subsidies voor energiecoöperaties verruimen
18.10.2023 Brendan Hadden

Een motie voor het onderzoeken van de verruiming van de voorwaarden van de subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE) is aangenomen door de Tweede Kamer, dat meldt Energeia. Momenteel is het voor veel energiecoöperaties nog moeilijk om een sluitende businesscase rond te krijgen.
Energiecoöperaties hebben met het huidige aanbod aan subsidies moeite nog rendabele projecten van de grond te krijgen. In veel gevallen zijn de tarieven binnen de SCE-regeling onvoldoende, en komen lokale coöperatieve projecten niet in aanmerking voor voldoende steun van de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++).
De aangenomen motie legt minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten op om te onderzoeken of de voorwaarden van de SCE kunnen worden verruimd naar een geïnstalleerd vermogen of maximale vraag tot 6 megawatt voor zonne-energieprojecten of 18 megawatt voor windenergieprojecten.
Momenteel zijn de voorwaarden voor een aanvraag bij de SCE namelijk te beperkend, stellen kamerleden Suzanne Kröger (GroenLinks/PVDA), Raoul Boucke (D66) en Pieter Grinwis (CU). Veel coöperaties zagen af van de regeling omdat ze er geen rendabel project mee konden realiseren, met als gevolg dat slechts 17 procent van de beschikbare 150 miljoen is gebruikt.
Kröger laat in een reactie aan Energeia weten dat de motie een belangrijke stap is: “Energiecoöperaties zijn het hart van een decentraal energiesysteem. Maar helaas zijn er nog veel obstakels. Met deze motie roepen wij de regering op energiecoöperaties wind mee te geven door de subsidies te verruimen en makkelijker toegankelijk te maken.”
Volgens Siward Zomer, coöperatief directeur van Energie Samen, komt daarbij dat het laaghangende fruit ondertussen wel geplukt is: “Na negen jaar postcoderoosregeling en nog een paar jaar SCE zijn alle krenten wel uit de pap voor de meeste coöperaties. De goede daken waar al een grote aansluiting is, die op het zuiden liggen en waar je geen dakhuur hoeft te betalen omdat het van de gemeente is, liggen allemaal vol. Alleen de grotere projecten blijven dan nog over. Maar als je die maar half vol mag leggen omdat er anders geen subsidie uit de SCE mogelijk is, dan kunnen die niet meer uit.”