Vattenfall trekt zich terug uit onderhandelingen over tarieven warmtenet in Amsterdam

26.03.2024 Sjoerd Rispens

Vattenfall trekt zich terug uit onderhandelingen over tarieven warmtenet in Amsterdam

Het plan om Amsterdam in 2040 aardgasvrij te maken staat behoorlijk op de tocht, nu Vattenfall zich uit de onderhandelingen over de tarieven van het warmtenet heeft teruggetrokken, dat meldt AT5. Vattenfall onderhandelde met de gemeente Amsterdam en de woningcorporaties. De energieleverancier stapt uit de onderhandelingen omdat er volgens hen nu te veel onzekerheid is rond de aangekondigde spoedwet over de maximering van warmtetarieven vanuit de Rijksoverheid.

De afgelopen twee weken zijn er intensieve gesprekken gevoerd tussen de partijen, nadat de woningcorporaties besloten om geen woningen meer op het warmtenet aan te sluiten omdat de kosten voor burgers in hun ogen te hoog waren. Wethouder Zita Pels (Duurzaamheid) geeft aan dat de gemeente bereid was financiële toezeggingen te doen, maar dat heeft niet tot succes geleid. 

Door het besluit van Vattenfall moet er nu een andere oplossing worden gezocht. Amsterdam wil in 2040 aardgasvrij zijn, tien jaar eerder dan het landelijke doel. Maar Pels geeft nu al aan dat de hoofdstad waarschijnlijk pas op de plaats moet maken.