Vattenfall zet bouw biomassacentrale Diemen stop na uitspraak Raad van State

18.09.2023 Brendan Hadden

Vattenfall zet bouw biomassacentrale Diemen stop na uitspraak Raad van State

Vattenfall pauzeert de ontwikkeling van een biowarmtecentrale in Diemen om alternatieve mogelijkheden voor duurzame warmte te verkennen, meldt het bedrijf. De beslissing komt na de uitspraak van de Raad van State dat het project ten onrechte een omgevingsvergunning had verkregen van de provincie Noord-Holland, en eerst onderzoek moet doen naar milieugevolgen. Vattenfall geeft aan dat door de uitspraak het goed mogelijk is dat andere duurzame warmtebronnen uiteindelijk even snel te ontwikkelen zijn.

De biomassacentrale zou een complex van Vattenfall met twee aardgasinstallaties gaan vervangen en had in 2019 groen licht gekregen van de provincie Noord-Holland. Bewoners van omliggende gemeenten waren er toen op tegen, maar de provincie redeneerde dat het minder zou uitstoten dan de aardgascentrales en verder onderzoek niet nodig was.

In augustus oordeelde de Raad van State (RvS) echter dat de vergunning onterecht was verleend. Volgens RvS had de provincie onderzoek moeten doen naar de milieugevolgen van de centrale, deels omdat de herkomst van de te gebruiken houtpellets niet duidelijk genoeg waren omschreven. Om de ontwikkeling van het project voort te zetten zou een milieueffectrapport moeten worden opgesteld.

Vattenfall geeft aan dat de vertraging die het project nu oploopt mogelijk zodanig is dat het project niet meer de beste optie is. Het bedrijft schrijft:

“De voorbereidingen van Vattenfall voor de ontwikkeling van deze andere duurzame warmtebronnen – zoals geothermie, restwarmte uit waterstofproductie en datacenters, aquathermie en gascentrales ombouwen naar waterstof – liepen al parallel aan de ontwikkeling van de biowarmtecentrale. Deze waren bedoeld om op termijn de warmtelevering uit deze centrale over te nemen. Nu de biowarmtecentrale vertraagd is, zal Vattenfall samen met de gemeente Amsterdam, Diemen en Almere, de provincie Noord-Holland en de Nederlandse overheid kijken in welke mate de plannen voor alternatieve bronnen versneld én verder opgeschaald kunnen worden.”

Ook geeft Vattenfall aan dat de betaalbaarheid van warmte voor de klant voorop staat. Alternatieve stadswarmtebronnen zijn volgens het bedrijf duurder dan de biomassacentrale, en het bedrijf hoopt dus met de betrokken overheidsinstanties snel een duidelijk plan te maken om te zorgen dat die meerkosten niet bij de klanten terecht komen.