Vergunning biomassacentrale Diemen teruggetrokken door Raad van State

31.08.2023 Brendan Hadden

Vergunning biomassacentrale Diemen teruggetrokken door Raad van State

De Raad van State (RvS) heeft geoordeeld dat de provincie Noord-Holland geen omgevingsvergunning had mogen verlenen voor een biomassacentrale van Vattenfall, meldt AT5. Volgens de RvS had de provincie onderzoek moeten doen naar de milieugevolgen van de centrale, die bij Diemen zou worden gebouwd. Nu is de eerder afgegeven vergunning vernietigd, en moet de provincie alsnog het onderzoek doen alvorens de plannen door kunnen gaan.

Volgens AT5 is de vergunning voor de biomassacentrale van Vattenfall al langere tijd omstreden. De vergunning werd in 2019 verleend tegen de wens van een groep bewoners uit omliggende gemeenten. De biomassacentrale zou een complex met twee aardgasinstallaties vervangen, en zou dus volgens de provincie voor minder uitstoot zorgen.

Nu de omgevingsvergunning voor de biomassacentrale is vernietigd door de Raad van State, zal de provincie Noord-Holland de aanvraag opnieuw moeten beoordelen. Om een nieuwe vergunning te verlenen zal er een milieueffectrapport moeten worden opgesteld. Hierdoor is het onduidelijk wanneer en of de centrale nog kan worden gebouwd.

Houtpellets wél een afvalstof volgens Raad van State
Het belangrijkste argument van de Raad van State om een streep door de vergunning te zetten, is dat de provincie onterecht had geoordeeld dat de houtpellets die de centrale gebruikt geen afvalstof zijn. Als je meer dan 100 ton niet-gevaarlijke afvalstoffen per dag verbrand, is een uitgebreid onderzoek naar de milieueffecten namelijk verplicht. De Raad van State oordeelde dat de houtpellets wél als afvalstof moeten worden gezien:

"In deze zaak heeft Vattenfall de provincie te weinig concrete informatie gegeven over de herkomst van de houtresten waarvan de pellets zijn gemaakt en over de intentie van degene die deze houtresten levert aan de producent van de pellets. Zonder die informatie kon de provincie niet uitsluiten dat de houtresten, en daarmee de pellets, als afvalstof moesten worden aangemerkt. Daarom is in dit geval een milieueffectrapport vereist”, aldus de hoogste bestuursrechter.