Verkorting arbeidstijd cruciale voorwaarde voor opschaling warmtepomp

23.11.2022 Simone Tresoor

Verkorting arbeidstijd cruciale voorwaarde voor opschaling warmtepomp
©Feenstra

Hoe kunnen we snel meters maken met de (hybride) warmtepomp? Hierover sprak Thomas Piessens, programmamanager energie bij Techniek Nederland, tijdens het Congres Toekomst van de Warmtepomp.

Hij sprak namens de installateurs in de sector. Waar moeten en kunnen zij in investeren om mee te helpen de warmtepomp als ‘het nieuwe normaal’ te zien? Tot op heden was dat nieuwe normaal het vervangen van een cv-ketel door een cv-ketel.

40.000 huishoudens in de wachtrij
Hoe wordt het normaler dat men voor een duurzame installatie kiest? Deze keuze moet net zo normaal zijn als het kiezen voor een elektrische kookplaat als men de keuken vernieuwd. De wereld is inmiddels behoorlijk op de kop gezet. Door meer klimaatbewustzijn, een hogere ambitie van de overheid en uiteraard door de financiële prikkel door de energieprijzen en subsidies. Er is hierdoor een tsunami van vraag naar warmtepompen ontstaan. Er zijn naar schatting rond de 40.000 huishoudens die momenteel wachten op een warmtepomp.

We staan voor een vervijfvoudiging van vijf jaar geleden en dat is een enorme sprong voorwaarts. De trend daarbij is dat de vraag bij bestaande bouw enorm begint toe te nemen.  We hebben het over een vertienvoudiging in de komende vijf jaar.

Van 26 naar 16 arbeidsuren
De technische belemmeringen die op ons pad komen bij deze schaalvergroting zijn de netcapaciteit, de groeiende vraag aan productie van toestellen en aan installatiecapaciteit. Want er zijn mensen nodig om de warmtepompen te installeren en te onderhouden. En dit laatste is volgens Techniek Nederland de grootste uitdaging.

De installateurs zullen hun kennis moeten uitbreiden. Maar een zeer belangrijk onderdeel zal zijn dat de arbeidsintensiteit omlaag moet. Voor een hybride systeem zit die nu tussen de 26 en 30 arbeidsuren. Die zal omlaag moeten naar 16 uur zodat twee monteurs in een dag klaar kunnen zijn met het installeren van een warmtepomp.

Ook kennisintensiteit moet omlaag
Er werken momenteel 20.000 cv-installateurs in de installatie en eenzelfde hoeveelheid in onderhoud. Als we de arbeidstijd niet danig kunnen verlagen spreken we al over een verdubbeling van het aantal benodigde installateurs, en die hebben we eenvoudigweg niet.  

Maar ook de kennisintensiteit moet omlaag, beweert Piessens, de warmtepompen moeten nog meer plug and play worden en beter afgesteld op MBO 2 en 3 niveau, want dat is grotendeels het niveau van de installateurs die hiermee aan de slag zullen gaan. Er moet dus door de fabrikanten gekeken worden naar het installatiegemak en de benodigde installatietijd van hun producten.  

Verder moet er worden nagedacht over een slimmere bedrijfsvoering voor installatiebedrijven. Die worden overvraagd met vragen als: ‘is mijn woning geschikt voor een warmtepomp en wat kost dat dan?’ Dit alles zal moeten gebeuren om het verketelen af te schalen en het kiezen voor een duurzame installatie op te schalen, aldus Piessens.