Vertraging bouw stikstoffabriek in Groningen

20.05.2022 Kenneth Nwosu

Vertraging bouw stikstoffabriek in Groningen

Hans Vijlbrief, staatssecretaris van Mijnbouw, schrijft aan de Tweede Kamer dat de bouw van de stikstoffabriek in Zuidbroek, Groningen opnieuw vertraagd is. Gasunie adviseert daarom meer gas te winnen in Groningen. De staatssecretaris nog niet bereid daartoe te besluiten.

De oorspronkelijk geplande datum van 1 april 2022 werd al eerder drie maanden verschoven naar 1 juli. Gasunie heeft de staatssecretaris nu laten weten dat de installatie niet voor september klaar is. Zekerheid kan ook voor die planning niet gegeven worden. 

De nieuwe installatie moet een tienmaal hogere capaciteit hebben dan de huidige stikstofinstallatie in Zuidbroek. De toevoeging van stikstof aan hoogcalorisch gas maakt de omzetting in laagcalorisch gas mogelijk, ook pseudo-Groningengas genoemd. Gas met vergelijkbare eigenschappen als het gas uit Groningen waar vele Nederlandse huishoudens van afhankelijk zijn. 

Om de gasvoorraden voor de winter vol te krijgen, is gerekend op deze extra capaciteit. De tijd waarin de nieuwe installatie kan bijdragen gedurende het huidige gasjaar is, met het vorige uitstel, gekrompen van zes maanden naar drie maanden. De nieuwe informatie betekent dat de bijdrage voor dit gasjaar gereduceerd is tot nul. 

Extra Groningsgas 
Reden voor Gasunie om te adviseren 1,2 miljard kubieke meter extra gas uit Groningen te winnen ten opzichte van de 4,5 miljard kubieke meter die was vastgesteld voor het gasjaar 2021 tot en met 2022. Dat zou ten koste kunnen gaan van de gewenste sluiting van het gasveld in Groningen. 

De staatssecretaris vindt het "teleurstellend dat de aanvullende investeringen en extra inzet van mensen niet tot de benodigde versnelling hebben geleid”. Dit na een pakket maatregelen dat in het voorjaar met de aannemer is afgesproken. 

Eerst wil Vijlbrief in gesprek met Gasunie. Ten eerste om zijn "ongenoegen uit te spreken over de vertraging, nadere toelichting te krijgen over de oorzaak hiervan en te bezien of de installatie toch sneller kan worden opgeleverd.”

Hiernaast wil hij factoren bespreken die door Gasunie zelf worden benoemd die nog invloed kunnen hebben op het winningsniveau. Tot slot moet bekeken worden welke alternatieven er zijn om in het huidige gasjaar meer te winnen. 

Waakvlam
Het voornemen om de winning uit het Groningenveld verder te reduceren volgend jaar, blijft overeind. "Het is de verwachting dat het Groningenveld het komende gasjaar op de waakvlam zal komen te staan. Het winningsniveau is dus minimaal maar kan door deze ontwikkelingen beperkt hoger uitvallen”.