Villawijken lopen achter met isolatie

09.03.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Villawijken lopen achter met isolatie

Hoewel isolatie niet de meest ingrijpende verduurzamingsmaatregel is, zijn er nog voldoende huizen waar deze verduurzamingsslag kan worden geslagen. Onderzoek toont aan dat er met name in Heemstede, Laten en Bloemendaal veel slecht geïsoleerde huizen worden bewoond.  

Dit blijkt uit data van de Klimaatmonitor van Rijkswaterstaat die het FD heeft geanalyseerd.

Ruim een derde van de huizen in Heemstede heeft energielabel E, F of G. Het is daarmee de gemeente van de minst duurzame woningen van heel Nederland. Laren en Bloemendaal bestaan ook voor meer dan 30% uit huizen die onvoldoende geïsoleerd zijn. Het iets Zuidoostelijker gelegen Wassenaar scoort eveneens slecht met een kwart aandeel aan inefficiënte woningen.

Hoge WOZ-waarde en lager label

Opvallend is dat zeven van de acht gemeenten met de hoogste gemiddelde WOZ-waarden kennen meer huizen met een laag energielabel dan het landelijk gemiddelde. Als er gekeken wordt naar de cijfers uit 2015 en 2020 is te zien dat er nog maar weinig verbeterd is door de jaren heen.  

Welvarende bewoner mist voortouw

Dirk Brounen, hoogleraar vastgoedeconomie aan de Universiteit van Tilburg, vindt het 'wrang' dat er in rijkere gemeenten een grote hoeveelheid slecht geïsoleerde huizen staan. “We proberen gewone mensen over te halen hun huis te isoleren of van het gas af te gaan. Dat is voor mensen met een lager inkomen een heel grote, dure stap. Tegelijkertijd lopen gefortuneerde villabewoners niet bepaald vooraan in de transitie, dat laten deze cijfers wel zien.”

Hoogleraar Brounen is van mening dat huizen met een lager energielabel op alle fronten baat hebben bij een verduurzamingsslag. “Bij woningen met G-labels glipt de warmte bij wijze van spreken door de kieren naar buiten.”

Romantische villa wil geen panelen

Door het isoleren van het dak, de vloeren en de muren in combinatie met dubbelglas kan een G-label al veranderen in het duurzamere label C. Daar hangt wel een flink prijskaartje aan. Vereniging Eigen Huis meent dat er 'tienduizenden euro's' nodig zijn om een oudere, vrijstaande woning voldoende te verduurzamen. Op lange of korte termijn, afhankelijk van de situatie en maatregelen, wordt dit geld echter terugverdiend.

Brounen snapt dat de rijkere villagemeenten slecht scoren. “In Bloemendaal en Wassenaar hebben we het in veel gevallen over romantische, chique villa’s. Bewoners zijn kennelijk niet snel geneigd dubbel glas te plaatsen, laat staan dat ze zonnepanelen op hun rieten dak leggen. Terwijl zij er financieel gezien wel toe in staat zouden moeten zijn.”

De gunstige huizenmarkt stimuleert woningeigenaren eveneens om te verduurzamen. Zelfs miljoenenpanden van begin vorige eeuw die het G-label dragen zijn in een gemeente als Bloemendaal binnen no time verkocht, is volgens FD te zien op Funda.

villawijkgooiisolatieverduurzamenplafondisolatiespouwmuurisolerenfinancieel dagbladenergielabelsenergielabelanalysegemeentenvillaZonnepanelen

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Cursus Warmtenetten in 2 dagen

11 oktober 2022
09:00 - 16:30
Woerden

TVVL

Lees verder

Event: RES-congres ‘Werken aan onze toekomst’

2 november 2022
10:00 - 17:00
congrescentrum NBC

RES

Lees verder

Seminar: ‘Toepassing WKO-installatie op campussen, kantorenparken en bedrijventerreinen’

3 november 2022
13:00 - 17:30
Technische Universiteit Delft

Branchevereniging Bodemenergie

Lees verder

Event: Kennisevent Twinleidingen, 10 november 2022

Logo Stichting Warmtenetwerk
10 november 2022
van 13.30 tot 17.30 uur
Van der Valk Hotel Tiel, Laan van Westroijen 10

Stichting Warmtenetwerk

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu