Voorlopers geothermieprojecten in nood

27.09.2022 Janine Verweij

Voorlopers geothermieprojecten in nood

Het zijn bijzondere tijden, voor iedereen. In deze energiecrisis telt iedere kuub aardgas die we niet van Rusland hoeven afnemen. Ruim baan dus voor alle alternatieven om kassen en woningen te verwarmen. Geothermie is een bewezen techniek in de glastuinbouw en daar veruit het meest voor de hand liggende duurzame alternatief voor aardgas. Niet voor niets hebben vele bedrijven in de glastuinbouwsector grootschalig ingezet op geothermie. Je zou verwachten dat deze voorlopers nu goed zitten. Helaas zijn er ernstige zorgen dat juist zij niet door de crisis komen.

Geothermie vormt een onmisbare schakel in de warmtetransitie in de gebouwde omgeving en in de glastuinbouw. In 2030 kan 40 tot 50 petajoule duurzame warmte worden geproduceerd met geothermie, waarvan 30 petajoule in de glastuinbouw. Uiteindelijk kan geothermie hier voorzien in meer dan de helft van de warmtevraag. Om op dat eindbeeld uit te komen moeten we nog vele stappen naar voren zetten en mogen we de bestaande geothermieprojecten niet kwijt raken.

Op dit moment kan geothermie nog niet zonder subsidie. De hoogte van die subsidie wordt bepaald aan de hand van de gasprijs. De regelingen zijn niet aangepast op de uitzonderlijke gas- en elektriciteitsprijzen. Dat is logisch, want de huidige extreem hoge energieprijzen waren bij de bepaling van het kostenniveau ten tijde van de subsidie toekenning niet te voorzien. Projecten dreigen door de aardgasreferentie op 0 euro subsidie uit te komen terwijl er wel veel budget is gereserveerd om deze projecten te subsidiëren.

Naast het probleem van de aardgasreferentie, hebben geothermieprojecten last van de hoge stroomprijs. De pomp die het water uit de diep gelegen aardlagen oppompt, draait op stroom. De veel hogere kosten (en geen subsidie) kunnen vrijwel nooit worden doorbelast aan de afnemers.

Deze combinatie van factoren brengt de voorlopers in de warmtetransitie in de glastuinbouw in de problemen. Er zijn snel maatregelen nodig om ervoor te zorgen dat bestaande geothermieprojecten (kunnen) blijven produceren. De subsidiegelden die daarvoor zijn gereserveerd, kunnen met een aangepaste regeling toch op de goede plek terecht komen. Geothermie Nederland zet zich daarvoor in. Want bedrijven van de toekomst, hebben we nu en in de toekomst keihard nodig.