Waar moet een installateur op letten bij lage temperatuurverwarming?

22.11.2021 | Seminar Simone Tresoor

Waar moet een installateur op letten bij lage temperatuurverwarming?

Wanneer je een lage temperatuurverwarming (LTV) gebruikt, heb je minder gas nodig om je woning of bedrijfspand te verwarmen. Dat is beter voor het milieu en voordeliger. Naast milieubewust en kostenbesparend kent de LTV ook andere voordelen: de ruimte wordt gelijkmatiger warm en de lucht is gezonder. Tijdens de consumentenbeurs Huis & Energie vertelde Erik van den Oudenalder van Jaga Climate Designers waar een installateur op moet letten.

De aanvoertemperatuur bij LTV is niet hoger dan 55 graden Celsius waardoor de aanraaktemperatuur van een lage temperatuurradiator veilig is. Hierdoor is het een ideale oplossing voor een huis met kleine kinderen, maar bijvoorbeeld óók voor scholen en zorginstellingen.

'We hebben elke tien jaar een stap gemaakt'
Je kunt een LTV combineren met zowel een hr-ketel als warmtepomp of koppelen aan een warmtenet, zoals stadsverwarming, en toepassen bij vloerverwarming, wandverwarming of speciale lage temperatuurradiatoren.

Van den Oudenalder: “In de jaren zestig en zeventig waren de huizen niet geïsoleerd en hadden ze enkel glas. Terugkijkend kun je zeggen dat we elke tien jaar een stap hebben gemaakt. Gaandeweg zijn we gaan isoleren en in de jaren tachtig kwam er dubbel glas en werd ook de spouw geïsoleerd.”

'We hebben niet persé een cv-ketel nodig'
Het gevolg hiervan is dat we niet persé een cv-ketel nodig hebben die de boel op hoge temperatuur verwarmd. We kunnen onze woningen ook op lage temperatuur verwarmen, bijvoorbeeld met stadsverwarming of een warmtepomp. Vroeger hadden we grote radiatoren met veel waterinhoud, nu zijn ze klein met dito waterinhoud en dus veel compacter. Verwarmen kan met 30 tot 40 graden Celsius uit de warmtepomp via vloerverwarming of convectoren.

“Vergelijk het met water koken in een steelpan of in een soeppan”, zegt Van den Oudenalder. “Je hebt veel minder energie nodig om het water in de steelpan aan de kook te krijgen. Zo werkt het ook bij convectoren. Bijkomende voordelen zijn dat ze lichtgewicht en dus makkelijker te installeren zijn. Ook zijn ze recyclebaar en krijg je dertig jaar garantie. En niet onbelangrijk: je kunt er ook mee koelen.”

'Je kunt bij ons een ventilator lenen om een keer proef te draaien'
Al bij een wateraanvoer van 28 graden Celsius zal er meetbaar warmte worden afgegeven aan de lucht. Nederlanders prefereren een comforttemperatuur van 20 tot 21 graden Celsius en dat is snel te bereiken aangezien de convectoren weinig water bevatten en snel warm zijn. En omgekeerd kunnen ze in de zomer ook koelen zonder condens. En optie is om extra ventilatoren onder de convectoren te plaatsen. Dan verhoog je het rendement en zou je voor kleinere convectoren kunnen kiezen.

Maar hoe zit het met het geluid van die ventilatoren? Van den Oudenalder: “Volgens het Bouwbesluit mag dit niet boven 30 decibel uitkomen, dus daar houden we ons aan. Maar wat de een vervelend vindt hoort de ander niet eens. Daarom kun je bij Jaga een toestel lenen om een keer proef te draaien.”

lage temperatuursverwarmingJaga Climate DesignErik van den Oudenalderwarmtepompstadsverwarmingradiatorventilator

Bedrijvenregister

Agenda

Training: F-gassen categorie 2 / warmtepompen

Logo Wasco
22 november 2021 - 23 december 2021
8.30 - 16.00 uur
Rotterdam - Ede

Wasco

Lees verder

Event: ‘Energietransitie: denken in de breedte én diepte!’

2 december 2021
13:30 - 16:30
online

Branchevereniging Bodemenergie

Lees verder

Webinar: AxiEco EC-ventilatoren van ebm-papst

Logo ebm-papst Benelux
9 december 2021
10.00-10.30 uur

ebm-papst Benelux

Lees verder

Training: Toekomstbestendig verwarmen met de HR-ketels van Vaillant

Logo Rensa Verwarming & Ventilatie
14 december 2021
19.00
Online

Rensa Verwarming & Ventilatie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu