WAGO maakt bestaande lasklem groen: ‘Product van de lange adem’

18.04.2024 Sjoerd Rispens

WAGO maakt bestaande lasklem groen: ‘Product van de lange adem’
©WAGO

Niets is te klein om een positieve bijdrage te leveren aan het milieu, dat was de gedachte van WAGO rond het uitbreiden van de 221-verbindingsklem met een duurzamere en circulaire variant, naast de reeds bestaande klem met oranje hendels. Het kleine apparaatje is maar een paar centimeter groot en valt in een warmtepomp nauwelijks op. Het resultaat is een variant gemaakt van deels biocirculaire en gerecyclede kunststoffen. 

Warmte365 spreekt met Marcel Visser, marketeer bij WAGO. "In 1974 produceerde WAGO, een van oorsprong Duits bedrijf, de eerste lasklem", vertelt hij. "Een paar jaar geleden dachten we: we moeten duurzamer gaan produceren. Er zijn ook regels die ons sowieso die kant op duwen, maar de wens was er bij ons zeker."

Het bedrijf kwam bij de lasklem uit, een apparaat dat dient als verbindingspunt voor twee elektriciteitsdraden. Twee Duitse medewerkers droegen het idee aan. "Daarna hebben we als bedrijf gezegd: de klem moet duurzamer, maar hij moet ook hetzelfde blijven", zegt Visser. "Naast een aandeel gerecyclede pellets bestaat de nieuwe aansluitklem met Green Range hendels voor 77 procent uit biocirculaire PC (behuizing) en minimaal 27 procent gerecyclede PBT (hendel). Het hendeltje is nu helemaal groen in plaats van oranje, zoals de meeste installateurs hem zullen kennen. Die klem is maar een klein onderdeel van het totale plaatje. En vergeet ook niet dat je deze klemmetjes overal in je huis hebt, ook als je geen warmtepomp of zonnepaneel hebt."

Drempel
WAGO heeft onlangs de Circulaire Pluim ontvangen voor de verduurzaming van de klem. Deze prijs is voor circulaire ontwikkelingen die vanuit bijvoorbeeld corporaties, stichtingen en bedrijven zijn opgezet. "Unica, een installateursbedrijf, zat ook in die jury", zegt Visser daarover. ‘’In hun commentaar zeiden ze dat dit natuurlijk niet per se nieuw is. De originele veerklem is er al vijftig jaar, de 221-variant sinds 2015. Maar ze noemden het wel een hele grote en belangrijke stap.’’

"Ze voegden er aan toe dat je je niet altijd iets nieuws hoeft te ontwikkelen om impact te maken", vervolgt Visser. "En die boodschap is hetzelfde als waar wij op hopen en wat we graag zouden zien gebeuren. We hopen met dit product vooral dat concurrenten en leveranciers naar hun eigen arsenaal gaan kijken en denken: wat kunnen we met onze al bestaande producten doen? Het hoeft niet allemaal nieuw te zijn. Als de hele keten hun bestaande producten gaat verduurzamen kan je daar tot wel 80 procent meer duurzaamheid uit halen. Uiteindelijk moeten we dat samen doen. Grote, vooraanstaande bedrijven doen dat ook al. Anderen willen wel, maar zeggen dat niet te kunnen. En weer anderen willen het helemaal niet. Maar dat gaat niet meer op, vind ik. De verduurzaming gaat verder en je hebt straks geen andere keuze meer."

Gaan we voortaan alle warmtepompen met deze duurzame klemmen zien? "De klem is makkelijk toepasbaar en te installeren", vertelt Visser. "De eindklant die een warmtepomp laat installeren denkt over het algemeen natuurlijk al vrij groen, dus die zal best wel oren hebben naar dit groene alternatief. Maar de drempel is hoger bij installateurs, want zij kijken in eerste instantie naar de prijs. Het enthousiasme van de installateurs was aanvankelijk niet heel groot, maar daar komt langzaam verandering in. We willen dit ook niet gaan pushen."

Bij de productie van de klem wordt een CO2-reductie van 87 procent behaald. De verpakking van de WAGO-verbindingsklemmen met hendels uit de Green Range is gemaakt van graspapier, een duurzamer alternatief voor 100 procent gerecycled papier. Graspapier bevat tot 30 procent grasvezels en ongeveer 70 procent gerecycled papier. De productie van graspapier zorgt voor minder CO2-uitstoot en waterverbruik vergeleken met de productie van puur gerecycled papier. 

"De klem is duurzamer dan voorheen", aldus Visser. "Anders kunnen en gaan we het ook niet noemen. Tuurlijk zou ik graag zien dat de klem volledig groen zou zijn, maar het is gewoon schier onmogelijk om daar aan te voldoen. Bepaalde kunststoffen hebben we nog steeds nodig. De verduurzaming van deze klem valt wel onder de noemer: alle beetjes helpen. We zien dit ook niet als gamechanger, een klein klemmetje gaat niet alles veranderen. Het is een product van de lange adem."

Kwaliteit
Visser noemt nog meer voordelen van de circulaire lasklem. Het apparaatje heeft dezelfde kwaliteit en certificeringen als de aansluitklem met oranje hendels uit de 221-serie. "En hij is eigenlijk onverwoestbaar", voegt Visser er aan toe. "Hij is inmiddels wereldwijd leverbaar. We zien daarbij dat de interesse in Europa wat groter is dan in bijvoorbeeld India. Hij wordt daar wel degelijk gebruikt, maar de focus ligt daar toch op andere dingen. Maar we zetten wel bewust in op moeilijke gebieden. Ook daar moet de duurzame stap gemaakt worden."

En komen er in de toekomst nog meer vergroeningen en circulaire producten aan? Het bedrijf is altijd bezig met nieuwe innovatieve Ideeën, geeft Visser aan. "Je kan altijd een pitch houden. Dat wil niet zeggen dat het uitgevoerd zal worden, maar er wordt altijd geluisterd en als het kan, voeren we het idee uit."