Warmtepompen: een vak apart

18.04.2023 Wil van Ophem

Warmtepompen: een vak apart

In de energietransitie hebben wij als installatiesector een niet mis te verstane rol. Zo stijgt de vraag naar warmtepompen explosief. De alom bekende redenen zijn te betreuren, maar voor warmtepompinstallateurs biedt de marktsituatie een prachtige kans. Met één kanttekening: alleen door vakmanschap kan de installatiesector zorgdragen voor een goed verloop van de massale overstap naar duurzame energievoorzieningen.

De warmtepomp als sluitstuk?
Warmtepompen zijn vooralsnog een goed antwoord op besparing van energiekosten en een vermindering van CO2-uitstoot in vergelijking met gasinstallaties. Hoogstwaarschijnlijk geldt de hybride warmtepomp vanaf 2026 als nieuwe norm voor het verwarmen van woningen. Maar door de snelle en massale toepassing van warmtepompen, komen ook zorgen en klachten over de installaties boven tafel. De warmtepomp is nu eenmaal een relatief jonge toegepaste techniek, waarbij we als sector constant vinger aan de pols moeten houden. Dat maakt het vakgebied ook interessant.

Kwaliteitsregisters
Wat opdrachtgevers bovenal willen, is een veilige en duurzame installatie met een bepaald rendement. Hoe kunnen opdrachtgevers vertrouwen op installaties die doen wat ze moeten doen? Door in zee te gaan met een erkende of gecertificeerde warmtepompinstallateur. Een ideaal vertrekpunt voor opdrachtgevers zijn de kwaliteitsregisters Echteinstallateur.nl en CentraalRegisterTechniek.nl. Daarop vinden opdrachtgevers vrijwel alle erkende en gecertificeerde installateurs in Nederland.

Erkenning of certificering?
Wat is voor uw werkzaamheden als warmtepompinstallateur van toepassing? Een erkenning of certificering? Kort door de bocht: voor het werken aan de bovengrondse warmtepomp volstaat een erkenning. Voor werkzaamheden aan het ondergrondse deel in combinatie met de warmtepomp (WKO-systemen) dient u als installatiebedrijf volgens de wet te beschikken over twee certificaten.

Bovengronds of ondergronds
Met een erkenning of certificering geeft u de opdrachtgever een zekere garantie in uw kennis, kunde, kwaliteit en de veiligheid van uw werk. Want absoluut noodzakelijk is uw specialistische kennis over een warmtepomp, waaronder die van de installatie zelf, het beheer en het beschikbaar zijn voor onderhoud.

Dynamisch vakgebied
Voortdurend past de specialisatie warmtepompen nieuwe technische ontwikkelingen toe. Zo is ook de erkenningsregeling ‘Warmtepompen bovengronds’ van InstallQ onlangs herzien met onder meer richtlijnen voor natuurlijke koudemiddelen, naast die voor F-gassen. Om die nieuwe technieken toe te kunnen (blijven) passen, is (bij)scholing nodig. Geaccrediteerde opleidingen die zijn afgestemd op nieuwe technieken en de richtlijnen van erkenningen of certificeringen, kunt u vinden op CentraalRegisterTechniek.nl.

Kort samengevat: als warmtepompinstallateur heeft u een dynamische, maar ook een pittige toekomst. Uw opdrachtgever en de installatiesector (blijven) rekenen op uw vakkundigheid!