Warmtepompen: kan het allemaal wat simpeler?

18.05.2023 Simone Tresoor

Warmtepompen: kan het allemaal wat simpeler?

Team Duurzaam Installeren is een samenwerking tussen tien koplopers in de installatiebranche die gezamenlijk als doelstelling hebben de ambitie om de warmtepomp te versimpelen waar te maken. Door vanuit een concreet plan samen op te trekken, technische en economische uitdagingen te overwinnen en kennis te delen willen zij zorgen voor een versnelling. Een warmtepomp heeft zoveel variabelen waarmee gespeeld kan worden, kan dat niet simpeler?

De partijen die deel uit maken van Team Duurzaam Installeren zijn: Bonarius, Breman, Comfort partners TBI, Econic, Eneco, Essent, Feenstra, Heattransformers, Kemkens en Mampaey. Team Duurzaam Installeren is volledig techniek, concept en merk-onafhankelijk. Er is dus geen voorkeur voor een specifieke oplossing. “Momenteel is de hybride oplossing aan een opmars bezig, maar als er andere duurzame technieken opkomen dan installeren we die”, aldus Patrick van Stokhem van Team Duurzaam Installeren.

We kunnen het inmiddels allemaal wel dromen: bij vervanging van de cv-ketel moet vanaf 2026 een duurzamer alternatief worden gekozen dat tenminste een hybride warmtepomp is. In zijn Kamerbrief van onlangs laat Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, weten van plan te zijn appartementen en monumenten als een uitzondering te zien. 

Ook al zijn monumenten en appartementen nu een uitzondering, het blijft een immense opgave iedereen zo snel mogelijk aan de warmtepomp te krijgen. De traditionele warmtepomptechniek is redelijk uitontwikkeld, daar valt niet veel winst meer te behalen, wel bij alle onderdelen daar omheen. Waar zijn er nog mogelijkheden de boel te versnellen of te versimpelen?

We willen de complexiteit weghouden bij de gebruiker, maar zeker ook bij de installateur. Het moet naast veilig ook zo eenvoudig mogelijk worden. Wat zijn richtingen waar nog winst te behalen is? De implementatie? Hoe zit het met de plug and play warmtepomp en het inregelen op afstand?

Plug and play, inregelen op afstand en het intake-proces
De plug and play warmtepomp is er in de basis nog niet. Dat heeft alles te maken met de techniek die gewoon niet heel erg goed past op de Nederlandse afgiftesystemen. Van Stokhem: “Die gaat er wel komen, maar omdat er nog veel meer regeltechniek nodig is duurt dat nog even. Bij inregelen op afstand kan kunstmatige technologie heel helpend in zijn. En ook om storingen op afstand op te lossen is dit handig.”

Het team buigt zich ook over het intake-proces: laat je nog iemand langsgaan bij de klant of ga je het allemaal van op afstand regelen? De kennis over het proces dat hieruit voortkomt mag iedereen gebruiken. Als het ver genoeg is doorontwikkeld wordt het gedeeld met de markt zodat iedereen daar de vruchten van kan plukken.

Sneller installeren
En dan het installatieproces. Het moet sneller en eenvoudiger. Team Duurzaam Installeren zet groepen monteurs bij elkaar en die mogen bij specifieke warmtepompen aangeven waar ze tegenaan lopen. Deze informatie wordt doorgegeven aan fabrikanten zodat ze deze zaken kunnen meenemen in hun innovatieproces.

“Een betere installatie is een installatie die energie efficiënter is, die minder storingen kent, die langer mee gaat en waarvoor minder materiaal nodig is. Elk project is anders, maar ze lijken vaak wel op elkaar. Daarom gaat de contingentenaanpak ons helpen om sneller tot betere en gestandaardiseerde installaties te komen", aldus Van Stokhem.

"We hebben in Nederland grote groepen soortgelijke woningen waar ook soortgelijke technische oplossingen bij passen. Verder zou een keurmerk voor duurzame installaties ons kunnen helpen om kwaliteit te waarborgen gedurende de hele levensduur van de installatie.”

Circulariteit
Ook moet er in de keten worden gekeken naar circulariteit. De milieudruk moet omlaag dus is het belangrijk de fabrikant aan te moedigen om de warmtepomp zo te maken dat hij zo lang mogelijk meegaat. En als hij dan is afgeschreven moet hij volledig gerefurbished kunnen worden.

De kast is onverwoestbaar en het is doodzonde om die te laten omsmelten. Als je de compressor en printplaat vervangt kan hij weer jaren mee. De grootste uitdaging blijft het proces minder arbeidsintensief maken.