Wat werd er besloten tijdens het energiedebat?

13.07.2021 Jan de Wit

Wat werd er besloten tijdens het energiedebat?

Donderdag debatteerde de Tweede Kamer over klimaat en energie. De ene na de andere motie werd besproken, 22 in totaal. 13 werden aangenomen, 9 verworpen. Welke moties werden er besproken met betrekking op de warmtesector, welke werden aangenomen en gaan in de toekomst terugkomen?

De Kamerleden Christine Teunissen en Lammert van Raan (PvdD) riepen het kabinet op om binnen de EU te pleiten om met de werkelijke uitstoot van houtige biomassa te rekenen. De EU beschouwt deze administratief als nul en ziet houtige biomassa nog altijd als klimaatvriendelijke bron.

In Nederland is de subsidie voor biomassa inmiddels opgeschort en is het kabinet en een meerderheid in de Tweede Kamer voor het stoppen met houtige biomassa voor lage temperatuurwarmte.

Joris Thijssen (PvdA) en Tom van der Lee (GroenLinks) stelden voor de milieuorganisaties uit Estland betrekken bij het onderzoek naar de productie van biomassa. Uit onderzoek van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen blijkt dat de productie van biomassa voor Nederland ernstige natuurschade veroorzaakt in Estland. Beide moties werden aangenomen.

Een motie van Teunissen en Van Raan om biomassa nu al definitief uit te sluiten van toekomstige subsidies voor CO2-vrij regelbaar vermogen, haalde het niet.

Warmteprojecten binnen de SDE++
Een breed gedragen motie was er van de Kamerleden Chris Stoffer (SGP), Henri Bontenbal (CDA), Caroline van der Plas (BBB), Pieter Grinwis (CU) en Silvio Erkens (VVD). Aangenomen werd dat de regering gaat onderzoeken hoe er bij de vormgeving van de SDE++-regeling rekening gehouden kan worden met de systeemkosten die energiebronnen met zich meebrengen. Sommige investeringen brengen immers hoge systeemkosten met zich mee in netverzwaring en energieopslag.

Grinwis en Bontenbal stelden daarnaast nog voor dat de voor- en nadelen van een schot voor warmte in de SDE++ in kaart gebracht moest worden. Hiermee willen de Kamerleden innovatieve warmteprojecten, zoals geothermie tegemoet komen, omdat zij nu nog niet altijd kosteneffectief zijn.

Bontenbal diende daarnaast met Mustafa Amhaouch (CDA) een motie in om de mogelijkheden van een onderzoeksprogramma naar technologieën voor het realiseren van negatieve emissies te onderzoeken. Beide moties van Bontenbal werden aangenomen.

De hybride warmtepomp is een middel dat hiervan zou kunnen profiteren in de toekomst. De motie van Van der Lee en Bontenbal over normering die de uitrol van hybride warmtepompen stimuleert, werd door de Kamer aangenomen.

Individuele projecten
Bontenbal en Stoffer riepen het kabinet daarnaast op om tot een positief besluit te komen over het project WarmtelinQ. Ze noemen het project ‘een belangrijke pijler voor de verduurzaming van de warmtevraag van woningen en bedrijven in Zuid-Holland’ en willen dat het positieve besluit uiterlijk 1 oktober genomen wordt. De rest van de Tweede Kamer ging hierin mee.

De Kamer nam ook de motie van Stoffer met Grinwis aan om onderzoek te doen naar de opbrengst van Dynamic Tidal Power-energiedammen in zee. ‘Een veelbelovende innovatieve vorm van energieopwekking’ die minder ruimte in zou moeten nemen.

Deltares en de TU Delft zouden hierin betrokken moeten worden om te betrekken en de potentie in een waterloopkundig laboratorium te toetsen, en de Kamer binnen een jaar over de voortgang te informeren.

Verworpen moties
Er waren ook nog een viertal andere moties die werden verworpen. Twee moties van Freek Jansen (FvD) over het stoppen met het Programma Aardgasvrije Wijken en vastleggen om woningen niet gedwongen gasloos te maken, konden niet op een meerderheid van de Kamer rekenen.

Ondanks dat staatssecretaris Dilan Yeşilgöz van Economische Zaken en Klimaat gaat bekijken hoe kernenergie een rol kan spelen binnen de energietransitie, haalde een motie van Kamerlid Wybren van Haga (Groep Van Haga – binnenkort BVNL) om een locatieonderzoek te doen voor een nieuwe kerncentrale, het niet.

Ten slotte diende SP-kamerlid Renske Leijten nog een motie in dat respect voor de gezondheidsnormen een voorwaarde moest worden voor financiële steun aan Tata Steel. De Tweede Kamer ging hier niet in mee.