Waterstof opslaan in lege olie- en gasvelden is goedkoopste optie
18.07.2022 Simone Tresoor

Een groep wetenschappers onder leiding van de Universiteit van Dublin heeft met onderzoek aangetoond dat het opslaan van waterstof in lege gas- of olievelden de goedkoopste oplossing is. Dit kan tegen een kostprijs van 1,29 Amerikaanse dollar per kilo.
Volgens de onderzoekers kan de ondergrondse opslag profiteren van de technologische volwassenheid van de geologische opslag van aardgas en CO2 en de decennia gevestigde kennis hierover, schrijft PV-magazine.
Meerdere opties onderzocht
Naast lege olie- en gasreservoirs bekeken de onderzoekers ook de mogelijkheid van waterstofopslag in watervoerende lagen, poreuze rotsen en zoutgrotten. Wel moet worden aangetekend dat zoutcavernes van nature niet bestaan. Het zijn kunstmatige holtes in ondergrondse zoutformaties, die worden gecreëerd door de gecontroleerde oplossing van steenzout door waterinjectie tijdens het ontginningsproces van zouten.
Al deze geologische formaties kunnen zorgen voor een reeks voordelen op het gebied van veiligheid, zoals een goede gasdichtheid, hoge wandafdichtingsdiktes en grote ondergrondse diepten.
Waterstof kent nog vele uitdagingen
Waterstof is echter onveranderlijk meer chemisch, biologisch en microbieel reactiever, wat uitdagingen met zich meebrengt die nog moeten worden onderzocht. Bovendien heeft waterstofopslag, vergeleken met conventionele aardgasopslag, lekkageproblemen vanwege de viscositeit, de molecuulgrootte van waterstof en de lagere dichtheid. Dit vereist meer druk en beïnvloedt op zijn beurt weer de opslagcapaciteit.