We moeten versnellen, maar wat doen we aan de regelgeving?

28.02.2023 Ildert Burghout

We moeten versnellen, maar wat doen we aan de regelgeving?

We weten allemaal hoe hot and happening de energietransitie momenteel is. De markt staat op zijn kop als het gaat om de ontwikkeling van duurzame producten, de transitie kan niet snel genoeg gaan en de CO2-uitstoot moet omlaag en dat liever gisteren dan vandaag. Ook vanuit de consument zien we steeds meer vraag naar duurzame oplossingen en het liefst zo snel mogelijk. Maar er is meer regelgeving dan ooit waar we ons aan moeten houden.

Je kunt er natuurlijk niet om heen, het gaat in het nieuws zo’n beetje dagelijks over de klimaatproblematiek. Noem het woord CO2 en iedereen weet waar je het over hebt. Deze uitstoot moet omlaag en dat moeten we samen doen. Ik vind dat wij als fabrikant daarin een belangrijke spil zijn en gelukkig zie ik dat marktbreed ook verschijnen.

De spelregels wijzigen continue
De uitfasering van synthetische koudemiddelen is goed zichtbaar, bijvoorbeeld met de opkomst van Propaan (R290) als koudemiddel, wat wij bij Panasonic onlangs ook hebben geïntroduceerd. Hiermee ben ik ervan overtuigd dat we de energietransitie kunnen versnellen en er sneller wordt overgestapt van de gasketel naar de warmtepomp.

Dit zou in mijn optiek nog een stuk sneller kunnen gaan, als we niet continu de spelregels wijzigen. Versnelde uitfasering van bijvoorbeeld koudemiddelen, maar ook bijvoorbeeld aansluiten bij de Europese testmethodes werkt de verduurzaming tegen. Dit zorgt alleen maar voor kostenverhoging en vertraging in de productie, maar denk ook aan geluidsregels waardoor het moeilijker wordt om warmtepompen te plaatsen.

De regelgeving die er nu is met betrekking tot geluid van buitendelen is een voorbeeld van wetgeving die het verduurzamen belemmert, waardoor men heel angstig is geworden om een warmtepomp te plaatsen. De fabrikant moet wel de mogelijkheid krijgen om de producten te kunnen ontwikkelen en te produceren die voldoen aan het wettelijke kader.

Consumentengedrag
Gelukkig merken we wel dat consumenten steeds meer bereid zijn om te investeren in het verduurzamen van de woning. Hoewel ik vermoed dat dit voornamelijk met de energierekening te maken heeft. Door de ontwikkelingen in de koudemiddelen kunnen we de vraag van de consument goed tegemoet komen.

Met minder aanpassingen aan de woning kan toch snel aan de behoeften van de klant worden voldaan. Ook subsidies lopen verder op. Het wordt voor de consument dus steeds aantrekkelijker om over te stappen van een cv-ketel naar een warmtepomp. Een goede zaak.

Lucht-lucht wordt vergeten
Een andere trend die ik duidelijk zie in de markt is het gebruiken van de airco als een verwarmingsoplossing. Voordeel: geen aanpassing aan de bestaande installatie nodig, makkelijk toe te passen en je kunt hiermee heel erg gericht lokaal verduurzamen. Bijvoorbeeld in de slaapkamer, woonkamer of op het kantoor.

Een duidelijke trend die zichtbaar is in de markt, maar die in mijn optiek nog niet vaak genoeg wordt ingezet. Een factor die hierin mee kan spelen is dat er helaas geen subsidie is voor lucht-lucht in de woningbouw, terwijl je met een lucht-lucht warmtepomp natuurlijk ook heel goed kunt verwarmen.

Ik vind dat we met zijn allen best wat kritischer mogen zijn op de wet- en regelgeving. Want hoe willen we ooit de klimaatdoelstellingen halen als we door regels  worden beperkt in onze mogelijkheden? Al met al denk ik dat de klimaatdoelstellingen zeker haalbaar zijn, maar dan moeten we de schouders er met zijn allen onder zetten en de overheid moet ook een beetje meebuigen.